In Nederland zegt 40 procent van de werknemers bereid te zijn van werkgever te wisselen als de ontwikkeling van hun digitale vaardigheden stagneert. Wereldwijd is gemiddeld bijna 50 procent van alle werknemers bereid om om in eigen tijd en met eigen middelen te investeren in de ontwikkeling van hun digitale vaardigheden. Dit blijkt uit The Digital Talent Gap. Are companies doing enough?, een nieuw onderzoek gepubliceerd door Capgemini in samenwerking met LinkedIn.
Door sociale innovatie ontstaat duurzaam organisatiesucces. Vertrouwen is een onderliggende voorwaarde om het proces van sociale innovatie op gang te brengen. In deze blog heb ik vier ontwikkelingen die bepalend zijn voor organisatiesucces vertaald in een strategiekaart.
Gedrag in je organisatie veranderen, betekent dat medewerkers gericht aan de bak moeten. Daar zit doorgaans weerstand op. Op de bank kijken naar iemand die de Mont Ventoux op fietst, leuk! Zelf zwoegend naar boven? Non, merci!
Wanneer doelstellingen binnen een bestaande organisatie niet gerealiseerd kunnen worden, kan dit leiden tot organisatieverandering. Het uitvoeren van een organisatieverandering is echter geen garantie dat een organisatie hierna wel succesvol gaat zijn. Hoe bepaal je of een organisatieverandering effectief is?
Werken op basis van Agile en Scrum is bij steeds meer organisaties in opkomst. Kenmerkend aan Agile is de flexibele manier van werken in kleine teams in korte tijdsspannes, zogenaamde sprints. Continue feedback en zelfsturing zijn daarbij cruciaal om tot snelle en effectieve verbetering van producten en diensten te komen.
Een organisatiecultuur is lastig te veranderen. De kern van een organisatiecultuur bestaat uit onbewuste en onderbewuste aannames over hoe dingen te doen en hoe dingen werken. Bovendien verleent deze cultuur stabiliteit aan het sociale systeem dat de organisatie ook voorstelt. Dit maakt een wijziging van organisatiecultuur bedreigender dan een wijziging van de structuur. Toch zijn er manieren om een organisatiecultuur te veranderen.
Design thinking kan een organisatie veel opleveren, zoals wendbaarheid en aanpasbaarheid aan de omgeving. Het betekent echter wel voor alle partijen een andere mindset: alle afdelingen doen mee, de manager wordt meer faciliterend en minder controlerend en de medewerker krijgt meer eigenaarschap, vrijheid en ruimte en de HR-afdeling wordt multidisciplinair en gaat anders rekruten.
Rijkswaterstaat is momenteel bezig met een doorontwikkeling van de manier waarop ze willen werken. Dit doen ze aan de hand van design thinking. Bij design thinking ontwikkel je samen met de eindgebruiker oplossingen die de behoeftes van die eindgebruiker vervullen. En begin je met het goed onderzoeken van de behoefte.
Een organisatieveranderingen gaat vaak gepaard met veel emoties en weerstand. Betrokkenen ondergaan zo’n verandering op verschillende manieren. Hierin worden vijf fasen onderkend, die allemaal een verschillende manier van managen behoeven. Hoe pak je dit aan?
De inrichting van organisaties verschuift steeds meer van een top-down structuur (een piramide) naar een flexibele bottom-up structuur met weinig management en veel zelfsturing (een park). Hoe verschillen deze twee typen organisaties precies van elkaar? En waar moet je aan denken voordat je jouw organisatie gaat inrichten als een park?