Logo
  • Nieuws
  • 27 januari 2009
  • Gabor Mooij

Zorginstelling zet zieke werknemers aan het werk

Zieke medewerkers van de zorginstelling Avoord in Etten-Leur en Zundert moeten zich toch op het werk melden. Daar wordt vervolgens gekeken welk passend werk ze nog kunnen doen. Dit schrijft BN/DeStem.

Beeld Zorginstelling zet zieke werknemers aan het werk

De zorginstelling met 1050 werknemers besloot in september 2008 een nieuwe koers te volgen. Avoord zette een streep onder het automatisme dat zieke werknemers altijd thuis blijven. Directeur Herman Weggen deed het idee op bij een ziekenhuis in Zaandam. Weggen: “De vraag was of we voldoende medewerkers hadden voor het werk dat we willen uitvoeren en of we in dit verband iets aan het ziekteverzuim konden doen.”

 

Wandelen

Volgens zorgcoördinator van Avoord Ingrid van Aalst kun je als zieke werknemer veel dingen misschien niet meer doen, maar andere juist wel. Facilitair manager Ger van de Voorde geeft een voorbeeld: “Iemand van de dienst meldt zich ziek met een schouderklacht. Hij kan zijn normale werk niet doen. Maar wandelen is geen probleem. Hij gaat dus boodschappen doen met bewoners. Perfect: het personeelslid leert de organisatie en bewoners beter kennen. En de bewoners waarderen de medewerker meer.”

 

Lastig

Niet iedere medewerker van Avoord was even blij met de cultuuromslag. “Erg populair maak je je er als leidinggevende soms niet mee en je moet wel eens een lastig gesprek voeren, als iemand zich ziek meldt. Sommige werknemers waren verbaasd of verontwaardigd. Een enkeling riep 'waar bemoei je je mee?', toen we vroegen welk werk hij nog wel zou kunnen doen. Veranderingen stuiten nu eenmaal vaak op weerstand”, aldus locatiemanager Lex Nonnekes.

 

Grenzen

Directeur Weggen beklemtoont dat het nieuwe verzuimbeleid duidelijke grenzen kent. “Natuurlijk is het zonneklaar dat iemand die veertig graden koorts heeft, in bed moet blijven. De alternatieve taken mogen ook niet te zwaar of ingewikkeld zijn. Dat stemmen we medisch goed af met de ARBO-arts. Maar we gaan wel zo ver mogelijk.”

 

Tip

Dat een werknemer ziek is, wil niet zeggen dat hij (helemaal) niet meer kan werken. De werkgever is verplicht hem passend werk aan te bieden en de werknemer is verplicht passend werk te doen, oftewel werk dat rekening houdt met zijn mogelijkheden. Laat uw werknemers daarom bij verzuim niet zomaar thuis zitten, maar kijk altijd samen naar de mogelijkheden die er nog zijn om zinvol te werken. Maak dit ook duidelijk in uw verzuimprotocol.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.