Logo
  • Nieuws
  • 1 april 2010
  • Gabor Mooij

Ziekteverzuim daalt

Werknemers nemen de laatste jaren minder arbeidsverzuim door ziekte op. Dit blijkt uit de 'Arbobalans 2009', een onderzoek van TNO voor het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Beeld Ziekteverzuim daalt

Uit de Arbobalans blijkt dat het gemiddelde arbeidsverzuim door ziekte de afgelopen jaren met ruim een halve werkdag tot vier procent daalde. In 2005 en 2006 waren werknemers jaarlijks gemiddeld bijna zeven dagen ziek. Dat waren ruim zes dagen in 2008.

 

Verzuimpercentage

Volgens de Arbobalans 2009 noemen werknemers griep of verkoudheid als reden voor verzuim. Vanwege de kortdurendheid daarvan is de invloed ervan op het verzuimpercentage niet zo groot. Psychische klachten blijken het arbeidsverzuim door ziekte meer te beïnvloeden. Deze klachten veroorzaken 20 procent van alle verzuimdagen.

 

Oorzaak arbeidsverzuim

Van de verzuimende werknemers vindt 22 procent dat de oorzaak van hun arbeidsverzuim door ziekte geheel of gedeeltelijk in het werk lagen. Het verzuim van deze groep is zowel frequenter als langer dan dat van werknemers die hun verzuimklachten niet relateren aan hun werk.

 

Tip: Het is belangrijk dat uw werknemers problemen bij hun werk gemakkelijk bespreekbaar kunnen maken. Dat moet mogelijk zijn bij hun direct leidinggevende of bij een vertrouwenspersoon. Zo kan eventuele fysieke of psychische overbelasting tijdig aan de oppervlakte komen. Hierdoor voorkomt u een verdere toename van de problemen en een uiteindelijk arbeidsverzuim door ziekte.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.