Logo
  • Nieuws
  • 18 mei 2010
  • Gabor Mooij

Zieke werknemers werken vaak door

Bij presenteïsme gaat het om werknemers die op hun werk verschijnen terwijl ze beter thuis kunnen blijven. Onderzoek van The Work Foundation laat zien dat de kosten van presenteïsme die van ziekteverzuim wel eens zouden kunnen overstijgen.

Beeld Zieke werknemers werken vaak door

Het onderzoek vond plaats onder 510 medewerkers van Axa in Engeland.

 

In een periode van vier weken had bijna de helft van deze werknemers wel eens gewerkt terwijl ze zich niet goed voelden. Maar achttien procent had zich ziek gemeld. De meeste mensen die zich ziek hadden gemeld, hadden eerst nog een tijdje doorgewerkt. Volgens de onderzoekers gaan ziekteverzuim en presenteïsme dan ook hand in hand.

 

Doorwerken bij ziekte

Presenteïsme vindt vooral plaats omdat mensen doorwerken vanwege financiële problemen, werkstress en druk op de werkplek. Doorwerken tijdens ziekte kan dus net als bij ziekteverzuim een teken zijn van onderliggende problemen. Aangezien medewerkers wel aanwezig zijn kunnen werkgevers deze problemen onderschatten en signalen missen dat het niet goed gaat.

 

Onterechte ziekmelding

Uit het onderzoek blijkt verder dat veel werknemers zich gedwongen voelen om op het werk te komen bij ziekte om zo hun manager of team te laten zien dat ze ziek zijn. Deze veronderstelde aanwezigheidsplicht gaat samen met een beleving bij werknemers dat hun baas zich niet interesseert voor hun gezondheid en welzijn. Werknemers voelen ook de dwang op het werk te verschijnen vanwege collega’s die zich onterecht ziek melden. Dit misbruik heeft geleid tot strenge maatregelen, waardoor de echt zieken een druk ervaren om toch op hun werk te komen.

  

Tip: Behalve dat het slecht kan zijn voor zieke werknemers om op volle kracht door te werken, kunnen ze soms ook andere medewerkers besmetten. Het is daarom belangrijk dat u met werknemers bij tekenen van ziekte gaat bespreken wat dit betekent voor hun werk. In een enkel geval stuurt u hen direct naar huis. Daarnaast doet u er goed aan uw personeel duidelijk te maken dat ze thuis (mogen) blijven als ze echt ziek zijn en zo belemmerd worden dat ze geen enkele vorm van arbeid kunnen verrichten. In Nederland is het verantwoord activeren van zieke medewerkers een van de verplichtingen van de werkgever. Geef ze ook de mogelijkheid thuis te werken als ze zich niet goed voelen en zorg dat dit bij alle medewerkers bekend is.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.