Logo
  • Nieuws
  • 2 december 2009
  • Manon Schuttrups

Wordt de deeltijd-WW verlengd?

FNV-hoofdbestuurder Leo Hartveld vindt dat deeltijd-WW vanaf 1 januari 2010 verlengd moet worden. Hij verwacht dat minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het niet met hem eens is. "Donner is nooit de man van deeltijd-WW geweest," aldus Hartveld.

Beeld Wordt de deeltijd-WW verlengd?

Deeltijd-WW heeft volgens de FNV-bestuurder zijn nut bewezen: "In totaal werken 35.000 werknemers in deeltijd-WW. Er zijn nog steeds bedrijven die economisch gezond zijn, maar die door de crisis kampen met tijdelijke vraaguitval. Wij krijgen signalen dat de werkgelegenheid in de bouwnijverheid terugloopt. Het zou goed zijn als een deel van het personeel daar in deeltijd-WW komt."

 

Financiering uit WW-pot

FNV stelt voor deeltijd-WW te financieren uit de WW-pot, zodat er niet op andere posten bezuinigd hoeft te worden. "Het gaat immers om preventie voor de WW; als werknemers daarin komen ben je veel duurder uit. Het is van belang dat het kabinet de WW buiten de begrotingsregels houdt. Het is het beste anticonjuncturele instrument dat er is. Donner vindt een verlenging van deeltijd-WW niet nodig, omdat hij er toch al geen voorstander van was. Hij ging onder druk van de sociale partners dan toch overstag," aldus Hartveld. FNV verwacht dat nu ook weer.

 

WW-rechten

Er is inmiddels in de Tweede Kamer een motie ingediend om deeltijd-WW ook in 2010 voort te zetten. De FNV probeert op haar beurt met de betrokken bedrijven afspraken te maken om werknemers na afloop van de regeling nog minimaal 26 weken in dienst te houden, zodat de WW-rechten hersteld worden. "Dat is de Koninklijke weg, want het is de bedoeling van de regeling dat mensen tijdelijk minder werken, en vervolgens weer aan de slag gaan," zegt Hartveld.

 

Gespecialiseerde vakkrachten

Werkgevers kregen in 2009 een nieuwe mogelijkheid om werknemers, die ze door de crisis zouden moeten ontslaan, te behouden. Op de regeling voor deeltijd-WW kunnen bedrijven die voldoende gezond zijn om door de crisis heen te komen, ondanks een tijdelijk tekort aan omzet en orders, een beroep doen. Deze bedrijven hebben vaak de behoefte om met name gespecialiseerde vakkrachten te behouden voor als in de toekomst de vraag weer aantrekt. De nieuwe deeltijd-WW ging in op 1 april en loopt tot 1 januari 2010. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.