Logo
  • Nieuws
  • 9 februari 2012
  • Bas Ammerlaan

U bent zelf verantwoordelijk voor gladde stoep

Kleinere bedrijven houden zich onvoldoende bezig met gladheid op hun terrein, omdat onduidelijk is waar de verantwoordelijkheid ligt. Hierdoor wordt vaak pas gestrooid als er al sneeuw ligt.

Beeld U bent zelf verantwoordelijk voor gladde stoep

Dit constateert Jacco Drost van Securitas, die pas nu het aantal aanvragen voor strooizout en andere gladheidbestrijdingsmiddelen ziet toenemen. Bezoekers van bedrijventerreinen en winkelcentra moeten dus uitkijken voor gladheid.

 

Onduidelijke verantwoordelijkheid

Waar grote bedrijven zelf voor strooizout zorgen of het sneeuw- en ijsvrij maken uitbesteden aan gespecialiseerde bedrijven, is het bij panden met meerdere ondernemers vaak gevaarlijk glad. Onduidelijk is hier of de verantwoordelijkheid ligt bij huurders, de verhuurder of de gemeente. Het gevolg is dat niemand iets onderneemt en de omgeving van het pand gevaarlijk is.

 

Aandachtspunten

Ondernemers moeten met het volgende rekening houden:

  • Een bezoeker of werknemer die uitglijdt op de stoep is de verantwoordelijkheid van de ondernemer. De ondernemer draait op voor de schade
  • Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor het schoonmaken van de stoep en moeten rekening houden met de kosten van gladheidbestrijding als ze het zelf doen.
  • Het is dus aan te raden vroeg te beginnen met gladheidbestrijding.
  • Informeer tijdig bij gemeente, andere huurders of de beheerder welke actie zij ondernemen en probeer gezamenlijk overeenstemming te bereiken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.