Logo
  • Nieuws
  • 27 augustus 2009
  • Gabor Mooij

Tijdelijke krachten hebben grotere kans op gezondheidsklachten

Als mensen alleen werken op basis van tijdelijke contracten hebben ze meer kans op psychische klachten. Dit blijkt volgens Management Issues uit twee Canadese studies.

Beeld Tijdelijke krachten hebben grotere kans op gezondheidsklachten

Medisch socioloog Amélie Quesnel-Vallée van de Canadese McGill University stelt dat zo lang als mensen werk doen dat wordt gezien als vervangbaar of tweederangs, ze vatbaar zijn voor een verslechterende geestelijke gezondheid. Uit het onderzoek blijkt dat tijdelijke krachten meer depressieve klachten en stressklachten hebben dan vaste krachten die hetzelfde soort werk doen.

 

Depressie

Uit Canadees medisch onderzoek in januari 2009 bleek ook al het hogere risico van tijdelijke krachten op psychische klachten. Volgens dit onderzoek van de Centre for Addiction and Mental Health leidt baanonzekerheid tot depressie, wat weer kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen.

 

Onzekerheid

Onderzoeker dr. Charles Muntaner stelde dat tijdelijk werk de werknemer veel flexibiliteit geven, maar ook zorgen voor veel onzekerheid, stress en depressieve gevoelens. “Tijdelijke krachten weten namelijk niet wanneer ze hun werk kwijtraken of wanneer ze weer nieuw werk vinden.”

 

Arbeidsongeschiktheid

De conclusies van het onderzoek van de Centre for Addiction and Mental Health logen er niet om. Zo is het sterftecijfer hoger onder tijdelijke krachten, hebben tijdelijke werknemers een drie tot vier keer grotere kans om mentale problemen te krijgen dan vaste krachten en lopen ze 50 procent meer kans op een hartaanval.

 

Re-integratie tijdelijk dienstverband

Als het dienstverband van een zieke werknemer afloopt tijdens de eerste twee ziektejaren en als de re-integratie langer gaat duren dan het dienstverband dan kunt u het UWV verzoeken om mee te betalen aan de re-integratie. Dit geldt ook als uw werknemer zijn re-integratie afrondt tijdens een tijdelijk dienstverband, waarbij de kosten van de re-integratie onevenredig hoog zijn. Als het UWV meebetaalt, blijft u verantwoordelijk voor de re-integratie van de werknemer tot het einde van het dienstverband. Daarna neemt het UWV de verantwoordelijkheid voor re-integratie van u over.

 

WIA

Zaken waar u als actief bestrijder van verzuim mee te maken krijgt zijn: WIA, de wet poortwachter, arbeidsongeschiktheid, ziekteverzuim en zelfs het omgaan met wangedrag van personeel. Wat doet u met een zieke medewerker die niet wil meewerken aan zijn re-integratie? Wie de praktijkgerichte workshop Verzuimbeheersing heeft gevolgd, weet voortaan precies wat hij in dergelijke situaties moet doen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.