Logo
  • Nieuws
  • 24 augustus 2009
  • Gabor Mooij

Te weinig aandacht voor mantelzorg in arbeidsvoorwaarden

Steeds meer instellingen en bedrijven ontwikkelen beleid voor mantelzorgers, toch valt er nog veel te verbeteren. Dit valt te lezen in het Arbo Magazine van augustus 2009.

Beeld Te weinig aandacht voor mantelzorg in arbeidsvoorwaarden

Mantelzorg blijkt is volgens Arbo Magazine binnen steeds meer bedrijven goed bespreekbaar. Toch ontbreken afspraken over faciliteiten voor mantelzorgers nog in de arbeidsvoorwaarden van de helft van de Nederlandse werknemers.

 

 Uit onderzoek van merkontwikkelaar HIGHValue bleek eerder dat er 2,4 miljoen mensen minimaal drie maanden lang acht uur per week voor een naaste zorgen. Daarvan zorgen 750 duizend mantelzorgers zelfs meer dan acht uur per week en langer dan drie maanden voor een naaste. Mantelzorgers betalen wel een prijs voor hun zorg: tussen de 150 duizend en 200 duizend mantelzorgers voelen zich zwaar belast of zelfs overbelast.

 

Mantelzorg

Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten zoals familieleden, vrienden, kennissen en buren. Het beleid voor mantelzorgers is zelden collectief omdat persoonlijke omstandigheden sterk kunnen verschillen. De tijdsduur en intensiviteit van de mantelzorg kan sterk variëren.

 

Afstemming werk en mantelzorg

Werkgevers weten vaak niet dat werknemers mantelzorger zijn. Hierdoor kunt u in een te laat stadium met overbelasting van een mantelzorger geconfronteerd worden. Signalen dat er sprake is van (teveel) mantelzorg zijn bijvoorbeeld: onregelmatig verlof opnemen en bellen met naasten onder werktijd. Als u op tijd op de hoogte bent van de problemen van de mantelzorger, kunt u goede afspraken met hem of haar maken over de afstemming tussen werk en mantelzorg.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.