Logo
  • Nieuws
  • 1 september 2011
  • Lianne Bouman

Risicolozer zieke 65-plussers in dienst houden/nemen

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid treft maatregelen die de verplichtingen van werkgevers voor zieke 65-plussers beperken. Hij wil daarmee werkgevers stimuleren deze categorie werknemers voor zich te laten blijven werken/in dienst te nemen. Kamp heeft zijn maatregelen in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd.

Beeld Risicolozer zieke 65-plussers in dienst houden/nemen

De minister heeft op verzoek van de vaste kamercommissie SZW over het langer doorwerken op basis van vrijwilligheid de brief aan de Tweede Kamer opgesteld. Aanleiding voor dit verzoek is het wetsvoorstel Wet verhoging pensioenleeftijd naar 66 jaar. De in de brief voorgestelde maatregelen zijn een aanvulling op de regelingen die staan in het Vitaliteitpakket (werknemers kunnen niet meer met vervroegd pensioen om de te verwachten tekorten op de arbeidsmarkt in de hand te houden). Naar verwachting dient de minister het wetsvoorstel begin 2012 in bij de Tweede Kamer.

 

Beperken verplichtingen loondoorbetaling

Eén van de plannen is het beperken van de verplichtingen loondoorbetaling en re-integratie bij ziekte van een werknemer die de pensioenleeftijd heeft bereikt. Ook wil de minister dat werkgevers meer mogelijkheden krijgen om een 65-plusser opeenvolgend meerdere contracten voor bepaalde tijd te geven. Daarnaast moet volgens Kamp de leeftijdsgrens van 65 jaar geschrapt worden uit de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. Met betrekking tot automatisch leeftijdsontslag is Kamp van plan uitdrukkelijk in het Burgerlijk Wetboek op te nemen dat ‘pensioenontslagbedingen’ alleen geldig zijn als zij schriftelijk worden vastgelegd. Dit zorgt er volgens de minister voor dat de afspraak duidelijk en kenbaar is voor beide partijen.

 

Tip

Kamerbrief Langer doorwerken op basis van vrijwilligheid, 12 augustus 2011

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.