Logo
  • Nieuws
  • 20 april 2011
  • Lianne Bouman

Onvoldoende re-integratie vangnetters gaat u geld kosten

Voortaan zult u zich nog meer moeten inzetten voor de re-integratie van iedere  arbeidsongeschikte werknemer. Het kabinet wil met het wetsvoorstel Wet wijziging verrekening inkomsten met ziekengeld regelen dat u voor vangnetters dezelfde sancties krijgt als voor ‘gewone’ werknemers, waarvoor u onvoldoende aan de re-integratie werkt.

Beeld Onvoldoende re-integratie vangnetters gaat u geld kosten

Een en ander betekent dat u dan na twee jaar ook het loon gaat doorbetalen van arbeidsongeschikte werknemers die de eerste twee ziektejaren onder het vangnet van de Ziektewet (ZW) vielen.

 

Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft voor werknemers die ziek zijn als gevolg van orgaandonatie, zwangerschap of bevalling en werknemers, die onder de no-riskpolis vallen het vangnet van de Ziektewet (ZW). De werkgever hoeft hun loon niet twee jaar lang door te betalen.

Loon doorbetalen

Wel moet hij proberen om deze arbeidsongeschikten zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Als uw onderneming onvoldoende re-integratie-inspanningen verricht, kan UWV daar op dit moment geen consequenties aan verbinden. Dat gaat dus veranderen. U moet na afloop van de maximale duur van de Ziektewetperiode van twee jaar bij onvoldoende re-integratie-inzet een jaar lang 70% van het loon van de werknemer doorbetalen. Hiervoor geldt een termijn van maximaal een jaar.

 

Bovendien wil het kabinet dat bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst van de vangnetter tijdens de ziekte, UWV de ziektewetuitkering bij onvoldoende re-integratie-inspanningen op de werkgever wordt verhaald. Deze verhaalsanctie geldt nu alleen bij ‘gewone’ werknemers die ziek uit dienst gaan.

Ziekengeld

De regeling die de loon- en verhaalsanctie ook bij vangnetters mogelijk maakt, was oorspronkelijk onderdeel van het wetsvoorstel Wet anticumulatie Ziektewet en Werkloosheidwet.

 

Daarin stond ook een andere regeling, die niet op een meerderheid van de Tweede Kamer kon rekenen. Daarom heeft minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die regeling uit het wetsvoorstel gehaald. Wat overbleef was de Wet wijziging verrekening inkomsten met ziekengeld en die is nu door de Tweede Kamer aangenomen. Het wetsvoorstel ligt momenteel ter beoordeling in de Eerste Kamer.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.