Logo
  • Nieuws
  • 1 juni 2011
  • Miranda Panse

Ondernemingen niet effectief met verzuimcijfers

Veel organisaties zijn niet in staat effectief hun verzuimcijfers te beheren wegens gebrek aan goede gegevens. Dit blijkt uit onderzoek van Mercer. Hoewel de meerderheid toegang heeft tot eenvoudige gegevens over het aantal dagen dat hun werknemers afwezig zijn, zegt slechts een derde van de ondervraagden dat zij de oorzaak van het verzuim kunnen achterhalen.

Beeld Ondernemingen niet effectief met verzuimcijfers

“Veel ondernemingen laten geld liggen op het gebied van verzuimmanagement,” aldus Lex Moerings, Senior Consultant Health&Benefits bij Mercer Nederland: “Doordat veel ondernemingen geen inzicht hebben in de omvang en samenhang van alle geldstromen met betrekking tot sociale zekerheid kunnen zij het verzuim en arbeidsongeschiktheid ook niet goed managen. Werkgevers doen er daarom goed aan om zich breder en beter te richten op de (achterliggende) oorzaken en kosten van en arbeidsongeschiktheid”

Aanwezigheidsbonus

Ruim de helft van de onderzochte ondernemingen geeft aan een verzuimbeleid te hebben, echter dit beleid bevat vaak niet alle benodigde elementen. Minder dan de helft van de ondervraagden houdt gesprekken met medewerkers die verzuimen over het terugkeren op de werkvloer. Ook het aanbieden van de ‘aanwezigheidsbonus’, een eenmalige uitkering per jaar als de medewerker niet ziek is geweest, wordt niet vaak gebruikt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.