Logo
  • Nieuws
  • 12 april 2011
  • Miranda Panse

Nieuwe wet voor Wajongers niet volgend jaar maar in 2013

De nieuwe Wet Werken naar Vermogen wordt niet per 2012 ingevoerd, maar pas in 2013. Staatssecretaris De Krom (Sociale Zaken) wilde de wet al volgend jaar invullen. De gemeenten hadden hier veel kritiek op. Dit schrijft De Volkskrant.

Beeld Nieuwe wet voor Wajongers niet volgend jaar maar in 2013

Wajongers die nooit meer kunnen werken, moeten zich voor een uitkering bij uitkeringsinstantie UWV melden. In de nieuwe wet staat dat Wajongers die nog wel kunnen werken zich moeten melden bij het gemeenteloket. Zij vallen dan net als andere werklozen onder het bijstandsregime van de gemeenten. De nieuwe regels gelden alleen voor nieuwe Wajongers. Degene die al een soortgelijke uitkering hebben, blijven bij het UWV. De Wajongers worden op termijn wel herkeurd om te kijken in hoeverre ze kunnen werken.

Begeleiding

Om de arbeidsdeelname van jonggehandicapten (Wajongers) te verhogen, zijn een goede begeleiding en acceptatie door directe collega’s van essentieel belang. Ook openheid over wat zij wel en niet kunnen is belangrijk. Dat stelt de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) in het onderzoeksrapport Wajongers op de werkvloer, waarvoor 31 bedrijven zijn bezocht. De RWI heeft het onderzoek uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken.

 

Inzicht in mogelijkheden Wajonger

Het RWI stelt dat het belangrijk is dat medewerkers goed worden voorbereid op de komst van een Wajonger. Samenwerken met een jong gehandicapte is wel even wennen. Uit het rapport blijkt dat er geen weerstand is tegen Wajongers in het algemeen. En dat collega’s een Wajonger eerder accepteren wanneer zij inzicht hebben in diens mogelijkheden en beperkingen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.