Logo
  • Nieuws
  • 12 augustus 2008
  • Corona Smitskam

Nieuw: de participatieplaats

Sinds 18 juli kunnen werkgevers gebruikmaken van een nieuw re-integratie-instrument: de participatieplaats. Wat is het precies? En wat levert het werkgevers op?

Beeld Nieuw: de participatieplaats

Een participatieplaats is een onbetaalde baan waarin een langdurig werkloze met behoud van uitkering aan de slag kan. Het gaat uitsluitend om werklozen met een IOAW-, IOAZ- of WWB-uitkering; bijstandsuitkeringen die door de gemeente worden uitgevoerd en betaald. De werklozen zijn moeilijk bemiddelbaar doordat ze al jaren niet meer hebben gewerkt, ‘te oud’ zijn of een handicap hebben. Het werk is vooral bedoeld om werkervaring op te doen en sociale vaardigheden aan te leren.

 

Uw voordeel

Als werkgever kunt u een bijdrage leveren aan de re-integratie van deze langdurig werklozen door een functie te creëren die geschikt is voor deze groep mensen. Het is niet de bedoeling dat deze mensen regulier werk verrichten, het moet echt gaan om additionele werkzaamheden, om karweitjes die anders zouden blijven liggen. Hou er rekening mee dat de werknemers goed moeten worden begeleid en niet zo productief zijn als gewone werknemers. Ook moet de baan minimaal een jaar duren. Wat krijgt u daarvoor terug? Een gratis medewerker aan wie u geen loon hoeft te betalen en met wie u geen arbeidsovereenkomst hoeft te sluiten. In sommige gemeenten kunt u zelfs een vergoeding krijgen voor de begeleiding van deze werknemers.

 

Tip

Door langdurig en moeilijk bemiddelbaar werklozen een participatiebaan aan te bieden, kunt u beschikken over een gratis arbeidskracht die klusjes opknapt die anders blijven liggen. U moet deze kracht uiteraard wel goed begeleiden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.