Logo
  • Nieuws
  • 30 juni 2011
  • Lianne Bouman

Nalaten re-integratie vangnetters: loonsanctie

U moet in de toekomst ook voor werknemers die onder het vangnet van de Ziektewet vallen aan de slag met hun re-integratie. Als u deze re-integratieverplichtingen nalaat, kan Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) u na twee jaar ziekte alsnog voor het loon van de betreffende werknemer laten opdraaien. De Eerste Kamer heeft namelijk met het wetsvoorstel Wijziging verrekening inkomsten met ziekengeld ingestemd.

Beeld Nalaten re-integratie vangnetters: loonsanctie

Een en ander houdt in dat bij te weinig re-integratie-inzet voor arbeidsongeschikte werknemers die een Ziektewetuitkering krijgen, UWV u een loonsanctie kan opleggen. Dat betekent dat u na twee jaar ziekte alsnog maximaal een jaar lang 70 procent van het loon aan de werknemer moet doorbetalen. Zelfs als de zieke vangnetter in de loop van die twee jaar uit dienst gaat, kan UWV het loon na de maximale Ziektewetperiode van twee jaar op uw onderneming verhalen.

 

Arbodienst/bedrijfsarts

U kunt erop rekenen dat UWV gaat controleren welke inspanningen u neemt om vangnetters weer aan de slag te krijgen. Het is daarom verstandig hierover aanvullende afspraken met uw arbodienst of bedrijfsarts te maken, zodat u niet wordt gestraft met een loonsanctie.

 

Verrekensystematiek

Het wetsvoorstel houdt ook een nieuwe systematiek voor het verrekenen van loon met een gedeeltelijke Ziektewetuitkering in. In de toekomst wordt het loon dat de re-integrerende werknemer in een betalingstijdvak heeft ontvangen, gedeeld door het aantal uitkeringsdagen in dat tijdvak. Elke uitkeringsdag heeft zo hetzelfde (fictieve) bedrag aan inkomsten, en het maakt niet meer uit op hoeveel dagen een zieke werknemer heeft gewerkt. De arbeidsongeschikte werknemer ontvangt dan een uitkering ter hoogte van het uitkeringspercentage x (dagloon -/- (fictieve) inkomsten per dag).

 

Het wetsvoorstel wordt bij Koninklijk Besluit van kracht. Het is mogelijk dat de twee onderdelen van het wetsvoorstel verschillende data van inwerkingtreding krijgen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.