Logo
  • Nieuws
  • 18 april 2011
  • Miranda Panse

Minder loon voor rokende werknemers

Een kwart van de werkgevers en werknemers vindt dat rokers die vaker ziek zijn, minder moeten verdienen dan hun niet-rokende collega’s. Dit blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar CZ.

Beeld Minder loon voor rokende werknemers

Vorig jaar vond nog maar 18 procent van de werkgevers en werknemers dat rokers minder moeten gaan verdienen. Ze wijzen erop dat roken ten koste gaat van de werktijd. Uit eerder onderzoek van het Centraal Bureau van de Statistiek blijkt dat zware rokers zich vaker ziek melden dan niet-rokers. Ook vindt 12 procent dat werknemers met overgewicht moeten worden gekort op hun loon. Vorig jaar was dit nog maar acht procent.

Ongezond gedrag

Werkgevers vinden dat zij hun medewerkers mogen wijzen op ongezond gedrag. De werknemer is het hier mee eens zolang het alleen over attenderen gaat. Een tiende van de werkgevers vindt dat ze hun medewerkers mogen ontslaan op basis van ongezond gedrag; hier zijn de werknemers het niet mee eens.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.