Logo
  • Nieuws
  • 6 mei 2011
  • Lianne Bouman

Medische gegevens. Wat wel en wat niet verstrekken?

Hoe om te gaan met privacygevoelige informatie in de bedrijfsgezondheidszorg en in het bijzonder met medische gegevens bij ziekteverzuimbegeleiding? De bedrijfsarts moet zich houden aan wettelijke privacyregels en mag geen medische informatie of privézaken van de werknemer aan de werkgever verstrekken. Wat is wel geoorloofd en wat niet? ‘De Leidraad Bedrijfsarts en privacy’ moet helderheid bieden.

Beeld Medische gegevens. Wat wel en wat niet verstrekken?

Voor de bedrijfsarts, maar ook voor de werkgever (leidinggevende en /of personeelsfunctionaris) is niet altijd duidelijk welke informatie wanneer en met wie mag worden uitgewisseld. Andere vragen die spelen zijn bijvoorbeeld: maakt het verschil of de betrokken medewerker ziek is of niet? Hoe verhoudt privacy zich tot de verplichtingen op basis van de Wet verbetering poortwachter (Wvp) en de Regeling Procesgang eerste en tweede ziektejaar?

 

Re-integratie

In de praktijk van de bedrijfsgezondheidszorg en in het bijzonder bij ziekteverzuimbegeleiding rijzen regelmatig vragen over wat wel en wat niet geoorloofd is wanneer het gevoelige persoonsgegevens betreft. Voor een spoedige re-integratie kan het soms goed zijn als de werkgever op de hoogte is van bepaalde medische informatie. Maar de bedrijfsarts moet ook rekening houden met de privacy van de werknemer. In de ‘Leidraad Bedrijfsarts en privacy’ , een initiatief van brancheorganisatie op het gebied van werk, loopbaan en vitaliteit Boaborea en de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB), staat hoe om te gaan met privacygevoelige informatie in de bedrijfsgezondheidszorg en in het bijzonder met medische gegevens bij ziekteverzuimbegeleiding centraal.

 

Bij ziekte van een medewerker is het belangrijk dat er een goede communicatie is tussen werkgever, werknemer en de bedrijfsarts. Voor een spoedige re-integratie kan het soms goed zijn als de werkgever op de hoogte is van bepaalde medische informatie. Maar de bedrijfsarts moet ook rekening houden met de privacy van de werknemer. Dit brengt hem in een lastige positie.

 

Met de leidraad hopen Boaborea en NVAB u meer duidelijkheid te geven over hoe bedrijfsartsen om moeten gaan met medische gegevens bij ziekteverzuim. De leidraad geeft onder meer inzicht in:

  • de taken en verantwoordelijkheden van de werkgever, werknemer en de bedrijfsarts;
  • wie op welk moment inzicht mag hebben in bepaalde informatie; en
  • de relevante wet- en regelgeving op dit gebied.

 

Spreekuur

De leidraad maakt onderscheid tussen informatie die werknemers geven tijdens een vrijwillig spreekuur en informatie die werknemers geven tijdens een verplicht spreekuur.

  • Bij een vrijwillig spreekuur mag de bedrijfsarts alleen met toestemming van de werknemer bepaalde informatie delen met de werkgever.
  • Bij een verplicht spreekuur is deze toestemming van de werknemer niet verplicht, maar moet de bedrijfsarts de werknemer wel op de hoogte stellen voordat hij contact opneemt met de werkgever. Ook in dit geval mag de bedrijfsarts alleen de noodzakelijke informatie verschaffen. Er is sprake van een verplicht spreekuur als een werknemer de bedrijfsarts bezoekt in opdracht van zijn werkgever of bij sommige keuringen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.