Logo
  • Nieuws
  • 15 mei 2009
  • Lianne Bouman

Laat grieppandemie uw bedrijf niet lamleggen

Denkt u zich eens in. De helft van uw personeel ligt ziek thuis. Veel van uw leveranciers zijn ook slachtoffer van de Mexicaanse griep en het transportbedrijf dat de distributie van uw producten verzorgt kampt eveneens met een groot ziekteverzuim onder de chauffeurs. Met deze checklist kunt u alvast de risico's beperken.

Beeld Laat grieppandemie uw bedrijf niet lamleggen

Bedrijven kunnen zich niet verzekeren tegen de gevolgen van een pandemie door de Mexicaanse griep, constateert verzekeringsmakelaar Aon in een artikel in de Telegraaf. Van een dergelijke oncontroleerbare schadepost houden verzekeraars zich verre. Nu het griepvirus Nederland heeft bereikt, moeten ondernemers dus alternatieven achter de hand hebben voor hun distributie, leveranciers en kwetsbare spullen. Zelfs een tijdelijke bedrijfssluiting moet worden ingecalculeerd.

 

Niet verzekerd

Armand Hoftijzer van Aon zegt dat als ondernemers geen directe belangen hebben in Mexico zelf, hun schade nu nog beperkt is. Dat geeft ondernemers enige denktijd, maar ze moeten snel plannen.’ Na Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië zijn er nu in Nederland ook twee gevallen vastgesteld. De besmetting schoof in de afgelopen dagen in ernst op, van fase drie naar fase vijf. Bij fase zes is er echt sprake van een echte pandemie. Hoftijzer: ‘Ook al was je er vroeg bij, als dit een pandemie wordt, ben je waarschijnlijk zakelijk niet verzekerd voor de schade.

 

Risico’s omzeilen

Bedrijven hadden na de vogelgriep en de sars-epidemie al wel lering kunnen trekken uit de rampzalige gevolgen. Luchtvaart en toerisme vallen nu opnieuw als eerste sectoren uit. De ondernemer, die bijna al zijn personeel thuis laat werken, en alleen de essentiële mensen per eigen vervoer - níét met openbaar vervoer - laat komen, omzeilt wellicht wat risico's. Medicijnen inslaan is te overwegen.

 

Let op

De gevolgen van een pandemie zullen in korte tijd een zodanig desastreuze invloed hebben op het maatschappelijk leven, de economie en het persoonlijk leven van de burgers, dat het onmogelijk is hier - zonder voorbereiding - professioneel op te reageren. Ook als uw werknemers door een pandemie worden geveld, heeft u een loondoorbetalingplicht.

 

Checklist grieppandemie

Voorbereiding op een grieppandemie is dus cruciaal. De overheid heeft voor bedrijven een checklist ontwikkeld.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.