Logo
  • Nieuws
  • 9 maart 2011
  • Miranda Panse

Kabinet wil zieke WW’ers sneller aan werk helpen

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken wil mensen in de Ziektewet sneller aan het werk helpen. Het betreft hier zieken die geen vaste werkgever hebben, zoals WW’ers en uitzendkrachten, of vrouwen die door een zwangerschap of bevalling ziek zijn geworden. Binnenkort stuurt Kamp hierover een brief aan de Tweede Kamer.

Beeld Kabinet wil zieke WW’ers sneller aan werk helpen

Volgens de minister gaat het om een groep van ongeveer 100.000 mensen, waarvan er relatief veel uiteindelijk in regelingen voor arbeidsongeschiktheid belanden. De minister stelt dat modernisering van de Ziektewet is achtergebleven, sinds de hervorming van de WAO tot de WIA en de invoering van de loondoorbetalingplicht voor werkgevers bij verzuim van personeel.

 

Ziektewet ‘activerender’

Door die betalingsplicht voor de eerste twee ziektejaren doen vaste werkgevers meer om het verzuim van hun werknemers zo kort mogelijk te houden. Kamp wil nu met werkgevers en de vakbeweging praten over hoe de Ziektewet ‘activerender’ gemaakt kan worden.

 

De minister wil daarbij ook praten met de uitzendbranche. Volgens hem moet bekeken worden of en hoe oude werkgevers van zieke tijdelijke krachten en WW’ers mee kunnen helpen om mensen sneller uit de Ziektewet te krijgen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.