Logo
  • Nieuws
  • 24 oktober 2011
  • Lianne Bouman

Kabinet wil naar één WGA-keuzemoment

Nu kunt u nog jaarlijks twee keer bepalen of u kiest voor het eigenrisicodragerschap voor de WGA en/of de Ziektewet via een particuliere verzekering of kiest voor een publieke verzekering via Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Het kabinet wil daarin verandering brengen.

Beeld Kabinet wil naar één WGA-keuzemoment

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil het keuzemoment terugdraaien naar één keer per jaar. Nu kunt u nog per 1 januari en 1 juli eigenrisicodrager worden. Maar uit de Verzamelwet SZW 2012  blijkt dat u straks alleen nog per 1 januari uw verzekeringsstatus kan wijzigen.

 

UWV

Als u bij UWV verzekerd bent, betaalt u een basispremie en een gedifferentieerde premie. U zit dan in het publieke bestel. De gedifferentieerde WGA-premie hangt af van de hoogte van de loonsom in uw organisatie en de instroom van (ex-)werknemers in de Wet werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) in het verleden. Elk jaar krijgt u in een beschikking van de Belastingdienst bericht hoeveel WGA-premie u moet betalen.

 

Per 2012

Grote werkgevers die bij UWV verzekerd zijn voor de WGA krijgen te maken met een verhoging van de minimale gedifferentieerde WGA-premie van 0,07% naar 0,13%. Voor kleine werkgevers daalt de minimumpremie in 2012 van 0,56% naar 0,48%. De gemiddelde WGA-premie daalt van 0,62% naar 0,55%.

 

Ook wordt de minimumpremie anders berekend: deze bedraagt één kwart van het gemiddelde premiepercentage. In 2012 bent u een grote werkgever als het totaal van de premielonen in 2010 – twee kalenderjaren vóór het premiejaar 2012 – meer bedroeg dan € 755.000.
De gedifferentieerde WGA-premie die u in 2012 moet afdragen, hangt af van het arbeidsongeschiktheidsrisico in uw onderneming. Is de kans op instroom in de WGA groot, dan betaalt u een opslag op de gemiddelde WGA-premie. Is de kans op arbeidsongeschiktheid zeer klein, dan krijgt u een korting. De Belastingdienst stuurt u vóór het einde van het jaar een beschikking met de gedifferentieerde WGA-premie voor uw onderneming in 2012.

 

Eigenrisicodrager

U kunt er als werkgever voor kiezen eigenrisicodrager te worden voor de regeling Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA), een onderdeel van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Hiervoor heeft u wel het advies van de ondernemingsraad/personeelsvertegenwoordiging nodig en een zekerheidsstelling van de bank/verzekeringsmaatschappij.

 

Eigenrisicodragers zijn verantwoordelijk voor:

  • de re-integratie van WGA-uitkeringsgerechtigden;
  • de verzuimbegeleiding; en
  • de uitbetaling van de WGA-uitkeringen aan (ex-)werknemers (gedeeltelijk of tijdelijk volledig arbeidsongeschikt) gedurende maximaal tien jaar.

 

Tip

Een eigenrisicodrager hoeft geen WGA-gedifferentieerde premie te betalen. U betaalt alleen de basispremie WAO/WIA.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.