Logo
  • Nieuws
  • 3 juni 2009
  • David Davidson

HR heeft nauwelijks kennis van verzuim en re-integratie

HR-managers en -medewerkers hebben verbazingwekkend weinig kennis van verzuim- en re-integratieregels, waardoor bedrijven onnodig geld over de balk gooien. Dat concludeert HR-adviesbureau Mercer uit een steekproef onder tachtig HR-professionals.

Beeld HR heeft nauwelijks kennis van verzuim en re-integratie

Nog geen vijfde van de HRM’ers wist wat de werkgeverslasten zijn als een werknemer instroomt in de WIA. De kostenpost voor de werkgever kan oplopen tot tonnen, maar bijna tweederde van de ondervraagden schatte de lasten meer dan de helft te laag in. Mercer zag verder dat meer dan tweederde van de deelnemers te weinig kennis heeft van de wettelijke loondoorbetalingsverplichting bij ziekte en de regeling Ziektewet Vangnet.

 

Mercer vindt het ‘schokkend’ dat maar een op de acht respondenten afdoende kennis bleek te hebben van verzuim- én re-integratieregels. Volgens Mercer is kennis van deze regels geen luxe maar noodzaak, omdat een verkeerde inschatting gemakkelijk tot een grote financiële strop leidt.

 

Vraag

Weet u wél wat de werkgeverslasten zijn voor een 45-jarige werknemer met een bruto jaarsalaris van 30 duizend euro die na twee jaar ziekte volledig maar niet duurzaam wordt afgekeurd?

 

Tip

Wilt u meer weten over verzuim- en re-integratie, maar heeft u geen tijd om alle wetten en regels van buiten te leren? De Kennisbank Gezondheidsbeleid van HRpraktijk.nl biedt u alle benodigde informatie in eenvoudige, niet-juridische taal. De kennisbank heeft een zoekmachine waarmee u met een druk op de knop precies die informatie boven water krijgt die u op dat moment nodig heeft. Neem nu een gratis proefabonnement.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.