Logo
  • Nieuws
  • 6 juli 2009
  • David Davidson

Horecamedewerkers plots minder ziek

Het ziekteverzuim onder horecamedewerkers liet in het eerste kwartaal van 2009 een opvallende daling zien, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Beeld Horecamedewerkers plots minder ziek

De horeca telt relatief veel kleine bedrijven, over het algemeen geldt volgens het CBS dat sectoren met relatief veel kleine ondernemingen het ziekteverzuim lager ligt dan in sectoren met veel grote bedrijven.

 

Binnen de horeca nam het ziekteverzuim in de eerste maanden van 2009 af met 0,5 procent tot 3,2 procent. Het gemiddelde ziekteverzuim bij bedrijven ligt op 4,7 procent. Dit percentage nam in het eerste kwartaal overigen af met 0,1 procent. Overigens scoren ambtenaren nog altijd het slechtst: gemiddeld zit 6,1 procent van de overheidsdienaren ziek thuis.

 

Oorzaak

Het CBS kan alleen maar speculeren over de plotselinge beterschap in de horeca: ''Misschien heeft de daling te maken met de afschaffing van het rookverbod, vandaag een jaar geleden, en het gunstige effect daarvan op het personeel in de horeca. Maar dat hebben we niet onderzocht en kunnen we dus niet bewijzen.''

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.