Logo
  • Nieuws
  • 27 januari 2009
  • Gabor Mooij

Hogere verzuimcijfers in Europa

Veel bedrijven kunnen hun verzuimcijfers niet effectief beheren vanwege een gebrek aan goede gegevens. Dit blijkt uit Mercers Pan-European Health & Benefit Report 2008, waaraan bijna 800 ondernemingen in 24 Europese landen meewerkten. Nederland valt op doordat stress een grote oorzaak is van verzuim.

Beeld Hogere verzuimcijfers in Europa

Van de ondervraagde bedrijven gaf vijftien procent aan een gemiddelde van tien dagen verzuim per persoon per jaar of meer te hebben. Dat is een stijging van twaalf procent ten opzichte van 2006. Minder dan de helft van de onderzoeksdeelnemers (42 procent) kan de oorzaken van het verzuim achterhalen. Slechts eenderde weet wat de directe kosten zijn van het verzuim van hun werknemers. Van de respondenten geeft 21 procent aan dat hun bedrijf geen toegang heeft tot goede gegevens over de mate, de oorzaken en de kosten van verzuim.

 

Turkije

Volgens Mercer verzuimt de Europese werknemer gemiddeld 7,4 dagen per jaar. De hoogste verzuimpercentages komen voor in Bulgarije, Portugal, Noorwegen en Tsjechië. Turkije heeft het minste verzuim (4,6 dagen). Uit een vergelijkbaar onderzoek van Mercer in de VS kwam een gemiddelde van 5,1 verzuimdagen naar voren.

 

Stress

Klachten aan het bewegingsapparaat worden door 78 procent van de ondervraagden genoemd als voornaamste oorzaak van langdurig verzuim. Andere veel genoemde oorzaken zijn stress en geestelijke gezondheidsklachten (52 procent) en kanker (20 procent).

In Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië is het meest sprake van arbeidsongeschiktheid door stress en geestelijke gezondheidsklachten. Ruim 70 procent van de ondervraagden in deze landen noemt deze klachten als een belangrijke oorzaak.

 

Ondergeschoven kindje

Bedrijven met een specifiek verzuimprogramma werken het meest met formele beleidsmaatregelen en procedures inzake verzuimbeheer (56 procent). Daarna komen uitkeringsregelingen bij ziekte (38 procent), programma’s voor praktijkbeheer en beroepsgezondheid (37 procent) en gesprekken over terugkeer naar het werk (36%). Bij zo’n kwart van de ondervraagden horen de verzuimcijfers van werknemers bij de prestatiebeoordelingen. Slechts zeventien procent bevordert met financiële prikkels de aanwezigheid van het personeel. Volgens Marco de Zeeuw, consultant bij Mercer Health & Benefit, is verzuimbeheer een ‘ondergeschoven kindje’ dat ‘enorme mogelijkheden’ biedt voor besparingen en grotere productiviteit.

 

Tip

U maakt uw verzuimbeleid meetbaar door doelstellingen voor het terugdringen van verzuim  te formuleren in cijfers en winst. Koppel daarbij de doelstellingen aan een tijdspad,  bijvoorbeeld een looptijd van een half jaar. Noem ook een percentage in de doelstelling,  bijvoorbeeld een daling van het verzuim met 30 procent. Dat laatste stimuleert zowel afdelingen met een hoog als met een laag verzuim.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.