Logo
  • Nieuws
  • 12 februari 2009
  • Tom Dobber

Hoe beteugelen we de economische aftakeling?

Nu bijna elke dag ontslagen aangekondigd worden, komen de leiders van CDA, PvdA en ChristenUnie vanavond bijeen voor crisisberaad. Daar zal gediscussieerd worden over manieren om de economische neergang tegen te gaan.

Beeld Hoe beteugelen we de economische aftakeling?

De onderwerpen die ter discussie staan zijn de AWBZ, de heffingskorting, de hypotheekrenteaftrek en de pensioengerechtigde leeftijd. De kosten hiervan, zo schrijft nrc.next vandaag, zijn voor de AWBZ ongeveer 22 miljard euro per jaar. De heffingskorting kost ruim vier miljard en de kosten van de hypotheekrenteaftrek worden geschat op ongeveer tien miljard euro per jaar.

 

AOW

De kosten van de AOW zijn onduidelijk. Het Centraal Planbureau (CPB) berekende in 2006 dat de overheid in 2011 een begrotingsoverschot van drie procent van het bruto binnenlandse product moet bereiken om de vergrijzing te kunnen betalen. Bovendien raadde het CPB aan om de AOW-leeftijd te verhogen, de zorgkosten te beperken en het belastingregime voor gepensioneerden aan te passen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.