Logo
  • Nieuws
  • 21 maart 2011
  • Miranda Panse

Geen budget meer voor re-integratietrajecten

De re-integratiebureaus krijgen het moeilijk nu het UWV minder geld krijgt van het kabinet. Het UWV is de grootste individuele opdrachtgever in de re-integratiebranche. Door de overheidsbezuinigingen is het budget van de re-integratietrajecten echter gedaald van 126 miljoen naar nul. 

Beeld Geen budget meer voor re-integratietrajecten

Ruim 1600 van de 2000 bemiddelingsbureaus zijn afhankelijk van het UWV. “Voor ongeveer de helft van onze leden is het UWV de hoofdopdrachtgever. We zijn bang dat er slachtoffers gaan vallen. In de re-integratie-industrie zijn relatief veel eenmansbedrijven actief. Deze categorie is het kwetsbaarst, omdat zij minder opdrachtgevers hebben,” aldus Petra van de Goorbergh, directeur van branchevereniging BoaBorea, in de Volkskrant.

Werk-naar-werkbegeleiding

Lichtpuntje voor de branche is dat er ook re-integratiebureaus zijn die veel opdrachten voor het bedrijfsleven uitvoeren. Ze verzorgen bijvoorbeeld de verplichte scholingstrajecten bij bedrijven in de deeltijd-WW en begeleidden door reorganisaties overtollig geworden werknemers naar ander werk.


Bedrijven zullen meer gebruikmaken van re-integratiebureaus om sollicitanten voor moeilijk vervulbare vacatures te vinden, zegt Van de Goorbergh. En de vakbonden maken in cao’s en bij ontslagrondes steeds vaker afspraken over ‘werk-naar-werkbegeleiding’.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.