Logo
  • Nieuws
  • 8 juli 2008
  • Peter van den Hout

Ga het personeelstekort te lijf met…zieken!

Bedrijven lossen steeds vaker hun personeelstekorten op door zieke werknemers terug te halen naar de zaak. Ze worden dan ingezet voor taken die ze nog wel kunnen uitoefenen. Hoe ver kunt u daarin gaan?

Beeld Ga het personeelstekort te lijf met…zieken!

Dit signaleert ArboNed. “Werknemers die zich ziek hebben gemeld kunnen vaak nog aan de slag in een andere functie, die ze met kun klachten nog wel gemakkelijk kunnen uitoefenen,” zegt Willem van Rhenen, bedrijfsarts en manager bij ArboNed. Zieken zitten nu nog vaak thuis tot ze weer helemaal op de been zijn.

 

Naar de zaak komen

Van Rhenen ziet steeds meer bedrijven die bijvoorbeeld de magazijnmedewerker met schouderklachten vragen naar de zaak te komen. “Daar kan hij prima de receptioniste vervangen die een paar maanden met zwangerschapsverlof is.” Tot nu toe deden bedrijven dat niet zo snel. Het was net zo gemakkelijk de receptioniste te vervangen door een uitzendkracht of een werknemer met een tijdelijk contract. Die worden nu echter steeds schaarser.

 

Juist meer klachten

Gemiddeld laten werknemers nu door ziekte 3,54 procent van de werktijd verstek gaan. Acht jaar geleden was dat nog 6,2 procent. Volgens Van Rhenen moet het inzetten van zieken  natuurlijk wel zorgvuldig gebeuren. “Als we mensen te vroeg aan het werk zetten of in een verkeerde functie, krijgen ze juist meer klachten. Dat schiet niet op.”

 

Bij het re-integreren van een medewerker krijgt u te maken met stringente regels. Lees alles over uw verplichtingen die voortvloeien uit de Wet verbetering poortwachter. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.