Logo
  • Nieuws
  • 1 april 2010
  • Gabor Mooij

FNV vertrouwt bedrijfsarts niet meer

FNV wil naast de bedrijfsarts een nieuw type arts, de ‘werknemersarts’. Deze moet onafhankelijk zijn en uitsluitend de begeleiding en behandeling van zieke werknemers op zich nemen. Voor de bedrijfsarts zou dan meer een rol als organisatieadviseur zijn weggelegd.

Beeld FNV vertrouwt bedrijfsarts niet meer

Volgens de FNV is door marktwerking de positie van de bedrijfsarts als vertrouwenspersoon voor de werknemer ‘uitgehold’. FNV-bestuurder Leo Hartveld geeft als reden hiervoor dat alle werkzaamheden van de bedrijfsarts worden betaald door de werkgever. Ook zijn bedrijfsartsen volgens hem steeds meer in de rol gedrukt van ziekteverzuimcontroleurs. Daarnaast bespeurt Hartveld nogal eens wantrouwen bij werknemers, die bedrijfsartsen te vaak zien als verlengstuk van de afdeling personeelszaken of directiekamer. “En vaak blijkt dat ook terecht,” aldus Hartveld.

 

Risicobeoordeling en preventiebeleid

Hartveld stelt voor dat de bedrijfsarts zich voortaan als ‘organisatieadviseur op het gebied van  arbeidsomstandigheden’ bezig houdt met zaken als risicobeoordeling en een goed preventiebeleid. De nieuwe ‘werknemersarts’ zou net als andere artsen uit de ziektekostenverzekering moeten worden betaald. Volgens Hartveld zou het goed zijn als de werknemersarts een plek krijgt in de buurt van de huisarts. Veel zieke werknemers komen namelijk ook met werkgerelateerde klachten op het spreekuur van de huisarts.

 

Tip: Volgens het UWV betekent het inschakelen van een bevoegde bedrijfsarts niet dat u zich zonder meer achter diens medische beoordeling kan verschuilen. De Centrale Raad van Beroep heeft recent uitspraken gedaan die dit bevestigen. Dit houdt in dat u de re-integratie van zieke werknemers zelf zo goed mogelijk in de gaten moet houden. U voorkomt zo dat u blind afgaat op een eventueel foutief oordeel van de bedrijfsarts en onnodig opdraait voor loonsancties van het UWV.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.