Logo
  • Nieuws
  • 10 april 2012
  • Bas Ammerlaan

Directeur indiscreet verzuimbedrijf stapt op

De directeur van VerzuimReductie, Marcel Wending, is opgestapt wegens indiscrete omgang met de medische gegevens van zieke werknemers. Tevens is een onderzoek ingesteld door het College Bescherming Persoonsgegevens en de Inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zo meldt de Volkskrant.

Beeld Directeur indiscreet verzuimbedrijf stapt op

Zoals eerder bericht bleek dat het grootste commerciële verzuimbedrijf van Nederland structureel de privacy schendt van zieke werknemers, die zich bij het bedrijf ziek moeten melden in plaats van bij hun werkgever. Het bedrijf zou gegevens uit medische dossiers van werknemers hebben gedeeld met de werkgevers, bleek uit een aflevering van tv-programma Zembla eind maart.

 

Jaarlijks heeft het bedrijf te maken met 90.000 werknemers van onder meer V&D, Kruidvat en Praxis. In de uitzending was te zien hoe callcentermedewerkers zieke werknemers telefonisch ondervragen over hun ziekte. Deze zogenaamde ‘casemanagers’ zijn niet medisch opgeleid, maar mogen desondanks bepalen of de ziekmelding terecht is. Zij stellen bovendien dossiers samen waar vaak vertrouwelijke informatie in staat. Deze dossiers zijn in te zien door de werkgever, waarmee VerzuimReductie de privacywetgeving schendt.

 

Meldpunt

FNV Bondgenoten heeft naar aanleiding van de uitzending een meldpunt opengesteld. Hier zijn al ruim duizend klachten binnengekomen, waar volgens Gea Lotterman van FNV Bondgenoten soms intrieste gevallen tussen zitten. “Pure intimidatie,” volgens Lotterman: “Wie zich ziek meldt vanwege problemen thuis krijgt te horen dat de ziekmelding niet wordt geaccepteerd omdat het om privéproblemen gaat. Wie na negen uur belt wordt beter gemeld en moet verlof inleveren om problemen te voorkomen.”

 

“Iemand die een zware operatie heeft ondergaan en onder behandeling is bij een oncoloog moet elke dag met VerzuimReductie bellen,” beschrijft Lotterman. “Een ander moet de afsprakenkaart van het ziekenhuis aan de werkgever laten zien. Dat mag gewoon niet.” Volgens Lotterman beperken de klachten zich niet tot klachten over VerzuimReductie. Dit wijdt ze aan de ‘vermaledijde marktwerking’. “Verzuimbeleid is voor bedrijven een grote kostenpost en op deze manier worden de kosten van de bedrijfsarts uitgespaard.”

 

Ruud Pels vervangt als interim-directeur Marcel Wending, die wel actief blijft als grootaandeelhouder. In tegenstelling tot Wending heeft Pels wel ervaring op het gebied van verzuimmanagement en arbodienstverlening. Eerder stapte ook voetbalcommentator Jan van Halst al op als directeur.

 

Boete

Het College Bescherming Persoonsgegevens weet niet wanneer het onderzoek voltooid is. VerzuimReductie kan een voorwaardelijke boete worden opgelegd als de regels worden overtreden en de overtreding voortduurt. FNV Bondgenoten wil dat de door VerzuimReductie verzamelde gegevens worden vernietigd. Ook de bedrijven mogen niet vrijuit gaan, volgens Lotterman: “Bedrijven weten drommels goed dat dit niet mag.”

 

Staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken heeft toegezegd dat de Inspectiedienst van het ministerie onderzoek doet naar de branche verzuimbureaus naar aanleiding van Kamervragen. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskundigen (NVAB) moet de regie voor de zorg voor werknemers terug naar de bedrijfsarts. Alleen dan is de privacy en het belang van de werknemer gewaarborgd.

 

Bedrijven die van de diensten van VerzuimReductie gebruikmaken zeggen geschrokken te zijn van de ophef rond het bedrijf en zetten de samenwerking stop of schorten die op. V&D verlengt het contract niet, de Bijenkorf en Praxis beraden zich en Veolia, dat een proef zou beginnen, wacht eerst de onderzoeken naar VerzuimReductie af.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.