Logo
  • Nieuws
  • 21 mei 2010
  • Manon Schuttrups

Burn-out aantoonbaar in hersenen

Een burn-out kan aangetoond worden in de hersenen. Dit hebben wetenschappers van het Donders Instituut in Nijmegen bewezen. Hierdoor is een burn-out voor het eerst vast te stellen op grond van objectieve gegevens.

Beeld Burn-out aantoonbaar in hersenen

De universiteit spreekt van een doorbraak. Met name omdat een burn-out niet overal ter wereld als officiële aandoening wordt erkend. Zo bestaat de burn-out in de Verenigde Staten officieel niet.

 

Ziekteverzuim door burn-out

In Nederland heeft naar schatting 5 procent van het ziekteverzuim op het werk te maken met burn-out. Ongeveer de helft van deze mensen blijft zeer lang afwezig of komt zelfs nooit meer op het oude werkniveau terug. Omdat de klachten van overspannenheid duidelijk werkgerelateerd bij een burn-out valt dit niet te vergelijken met depressie of het chronischevermoeidheidssyndroom CVS.

 

Minder mentale inspanning

De wetenschappers maakten opnames van de hersenactiviteit van proefpersonen die hun ogen moesten openen en sluiten in ontspannen toestand. Het hersenpatroon van burn-outpatiënten vertoonde duidelijk minder pieken, wat volgens de wetenschappers betekent dat er een mindere bereidheid of mogelijkheid is tot mentale inspanning. Ook andere hersenonderzoeken toonden aan dat mensen met burn-out vlakker reageren en minder hersenactiviteit laten zien.

 

Burn-out erkende aandoening

Neurowetenschapper en onderzoeksleider Gilles van Luijtelaar geeft aan dat er verder onderzoek gehouden moet worden onder grotere groepen proefpersonen, maar hij twijfelt er niet aan dat burn-out vanaf nu een erkende aandoening zal zijn.

De onderzoeksresultaten verschijnen in een vooraanstaand Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift. “Dat is belangrijk, omdat psychiaters daar deze patiënten nu zullen herkennen en beter gaan behandelen,” aldus Van Luijtelaar.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.