Logo
  • Nieuws
  • 12 juni 2009
  • David Davidson

Beter ziek thuis dan toch naar werk

Mensen die doorwerken tijdens ziekte betalen hier later de tol voor, zij nemen op een later moment juist meer ziekteverlof op dan collega’s die meteen ziek thuis blijven. Dat blijkt uit onderzoek van de Zweedse Karolinska Universiteit, volgens NUzakelijk.nl.

Beeld Beter ziek thuis dan toch naar werk

Werknemers die aan de slag gaan terwijl ze zich ziek voelen, hebben volgens de onderzoekers een jaar later een 40 tot 50 procent hogere kans om zich meer dan 30 dagen ziek te moeten melden.

 

De resultaten wijzen erop dat antiverzuim maatregelen een tegengesteld effect hebben, als dat betekent dat werknemers zich verplicht voelen naar hun baas te gaan. Uiteindelijk is het voor iedereen beter om ziekteverlof op te nemen als dat nodig is.

 

Het onderzoek van het Karolinska Instituut verscheen in het Journal of Occupational and Environmental Medicine.

 

Tip

Verzuim kan veel oorzaken hebben. Het is dus belangrijk dat de werkgever de oorzaken die tot verzuim leiden, achterhaalt. Toch blijft het een gegeven dat de ene werknemer met een verkoudheid doorwerkt en de ander niet. De achterliggende oorzaak is vaak belastbaarheid die door ieder individu anders wordt ervaren. Ziekte heeft drie componenten, namelijk:

  • Fysiek;
  • Mentaal;
  • Sociaal.

Vooral de laatste twee componenten zijn soms moeilijk te peilen en te beïnvloeden door de werkgever.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.