Logo
  • Nieuws
  • 25 februari 2010
  • Manon Schuttrups

Besluit privatisering WGA waarschijnlijk uitgesteld

Tot vorige week was het de vraag wanneer het kabinet een besluit zou nemen over de mogelijke privatisering van de WGA en met name de manier waarop. Komt er een tussentijdse stop op uitstap of juist niet? En welke invloed heeft de val van het kabinet op die besluitvorming?

Beeld Besluit privatisering WGA waarschijnlijk uitgesteld

In het Regeerakkoord van 2007 was opgenomen dat de regering een beslissing zou nemen over de privatisering van de WGA. Vooruitlopend op die beslissing was het mogelijk om al vrijwillig uit het publieke stelsel te stappen en het WGA-risico onder te brengen bij een private verzekering.

 

Demissionair kabinet

Het Ministerie van Sociale Zaken zou in het voorjaar van 2010 de bestaande situatie evalueren, waarna er een beslissing zou worden genomen over al dan niet volledige privatisering. Verwachting was dat de privatisering in 2011/2012 zou plaatsvinden en dat, vooruitlopend daarop, 1 juli 2010 wel eens de laatste vrijwillige uitstapronde zou kunnen zijn.

 

Ongeschreven staatsrecht is dat er geen politiek gevoelige onderwerpen meer worden afgehandeld als een kabinet demissionair is. Als de privatisering van de WGA op de lijst met politiek gevoelige (controversiële) onderwerpen belandt dan wordt er pas een besluit genomen na afloop van de formatie van het volgende kabinet.  Dus niet eerder dan de zomer van 2010.

 

Eigenrisicodragerschap

Met de val van het Kabinet is het daarom niet waarschijnlijk dat 1 juli 2010 het laatste vrijwillige uitstapmoment voor WGA eigenrisicodragerschap wordt, het kabinet dat dit voornemen had bestaat immers niet meer.

 

Aan de andere kant is uit eerdere kamerbehandelingen over dit onderwerp gebleken dat nagenoeg alle partijen inmiddels voor volledige privatisering zijn, waarmee dit onderwerp mogelijk niet als controversieel zal worden bestempeld. Kortom totdat de hiervoor bedoelde lijst vast staat is er geen 100% zekerheid of er na 1 juli 2010 nog mogelijkheden zijn om vrijwillig voor het WGA eigenrisicodragerschap te kiezen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.