Logo
  • Nieuws
  • 18 mei 2010
  • Gabor Mooij

Beperkte re-integratiemogelijkheden voor langdurig werkelozen

Door budgetproblemen voor de re-integratie van WW-ers kan het UWV voor slechts één op de negen langdurig werklozen re-integratieondersteuning inkopen. Re-integratiebedrijven helpen kansrijke werkelozen, maar hebben geen ruimte om minder-kansrijke mensen te begeleiden.

Beeld Beperkte re-integratiemogelijkheden voor langdurig werkelozen

Met deze noodkreet komen de brancheverenigingen Boaborea (arbo- en re-integratiebedrijven), Nobol (outplacement en loopbaanbegeleiding) en Noloc (loopbaanprofessionals).

 

Budget voor re-integratie

Minister Donner van SZW heeft het UWV gevraagd een deel van het re-integratiebudget uit de eigen organisatie te halen. Volgens het UWV heeft het in 2010 nog maar 40 miljoen euro voor mensen die langer dan een jaar werkloos zijn. Boaborea, Nobol en Noloc denken dat de kans groot is dat de langdurig werkelozen door het geslonken re-integratiebudget van het UWV op termijn zullen moeten terugvallen op bijstand.

 

Begeleiden van werklozen

Voorzitter Van der Pol van Boaborea benadrukt het succes in de afgelopen periode van bedrijven die werklozen begeleiden. Uit een rapport van de Raad voor Werk en Inkomen bleek dat 67,5 procent van de cliënten uit de WW-categorie binnen 24 maanden na start van een re-integratie traject aan het werk komt. De drie brancheverenigingen roepen de politiek op om extra geld beschikbaar te stellen om een verdere groei van de langdurige werkloosheid te voorkomen.

 

Tip: Op basis van de recente Wet stimulering arbeidsparticipatie (Stap) kunt u onder voorwaarden loonkostensubsidie krijgen als u een langdurig werkeloze in dienst neemt. Deze subsidie bedraagt een jaar lang maximaal 50 procent van het minimumloon. Een voorwaarde is dat de werkeloze langer dan één jaar een volledige WW uitkering heeft.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.