Logo
  • Nieuws
  • 11 september 2009
  • Gabor Mooij

Aanzienlijk deel voetballers verzuimt vanwege blessures

Ruim één op de vijf voetballers meldt zich wel eens ziek op het werk vanwege een blessure. Dat is één van de uitkomsten van een onderzoek van Intersport onder 1044 actieve voetballers, waarover Managersonline.nl bericht.

Beeld Aanzienlijk deel voetballers verzuimt vanwege blessures

Uit het onderzoek komt verder, niet verrassend, naar voren dat driekwart van de ondervraagden vindt dat werkgevers de verzuimkosten van voetballers moeten dragen. Jaarlijks is er veel verzuim door blessures. Zo meldden zich in 2008 1,6 miljoen mensen ziek vanwege een wintersportbreuk, sportblessure of huishoudelijk ongeluk. Voor een gemiddeld mkb-bedrijf met zeven werknemers betekent dit een uitval van twee werknemers.

 

Blessuregevoelige werknemers

Blessures die werknemers buiten hun werk oplopen en waarvoor ze zich ziek melden, zijn potentiële bronnen van onenigheid tussen werkgever en werknemer. Een bekend geval was een werkgever die weigerde een vrachtwagenchauffeur met een sportblessure zijn volledige loon door te betalen. De chauffeur had zich ziek gemeld nadat hij tijdens het zaalvoetballen geblesseerd raakte. Het was niet voor het eerst dat dit gebeurde. De werkgever had de chauffeur regelmatig verzocht te stoppen met deze hobby en deze te verruilen voor minder belastbare bezigheden. De rechter oordeelde dat de werkgever wel de wettelijke 70 procent  van het loon moest doorbetalen, maar niet de CAO-loonaanvulling tot 100 procent. 

 

Tip

Voorkomen is beter dan genezen. U kunt uw sportende werknemers wijzen op de website Voorkomblessures.nl. Hier kunnen zij tests doen voor verschillende sporten, waarna ze persoonlijk advies krijgen om hun kans op blessures te verlagen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.