Logo
  • Nieuws
  • 7 februari 2023
  • Bron: NBBU

Vage vacatureteksten: de reden waarom zo weinig kandidaten reageren op vacatures – Maak arbeidsvoorwaarden concreet

Wie hoopt dat een vacature goed informeert over wat een werkgever te bieden heeft, komt vaak bedrogen uit. Veel vacatures zijn vaag over de hoogte van het salaris, de duur van een contract, de scholing of het aantal vakantiedagen. In werkelijkheid spelen vacatureteksten dan ook nauwelijks in op de behoefte van werkzoekenden. Een gemiste kans, zo concludeert de uitzendkoepel NBBU.

Beeld Vage vacatureteksten: de reden waarom zo weinig kandidaten reageren op vacatures – Maak arbeidsvoorwaarden concreet

De organisatie onderzocht 250 vacatureteksten van de vijftig grootste arbeidsmarktintermediairs. Onderzoekers keken hoe vaak de tien meest gevraagde arbeidsvoorwaarden benoemd werden (salaris, werksfeer, vakantie- en verlofdagen, reiskostenvergoeding, pensioenregeling, scholing en ontwikkeling, bonussen, toeslagen, flexibele werktijden en contractduur). En of vervolgens de beschrijving van de voorwaarde de vraag van de kandidaat over die voorwaarde beantwoordde.

‘Werkgevers ontvangen 45 procent meer sollicitaties op een vacature die wél concrete salarisinformatie bevat’

Wat opvalt is dat de meeste vacatures vaag blijven over wat bepaalde arbeidsvoorwaarden inhouden. Zelfs benefits die voor werkzoekenden essentieel zijn blijven vaag. Zo staat in driekwart (73%) van de vacatures weliswaar het salaris vermeld, maar bijna in de helft van die gevallen is het gissen over de hoogte van het salaris.
Zo staat er bijvoorbeeld een ‘marktconform salaris’. De vraag ‘wat betekent dit dan voor mij’ wordt hier echter niet beantwoord. Een bedrag of uurtarief - 2000-3000 euro per maand of €14,25 per uur - werd als concreet beoordeeld.

Over bonussen en toeslagen wordt bijna niets uitgelegd. Op zich niet tegen de verwachting in, een bonus is immers vaak afhankelijk van de functie. Deze voorwaarde kwam dan ook maar in 14 procent van de vacatures terug. Slechts in 2 procent van deze vacatures werd de voorwaarde concreet gemaakt.

Funest voor effectiviteit

Die vaagheid is funest voor de effectiviteit van vacatures, ontdekte Indeed al eerder. Uit een data-analyse concludeerde de vacaturesite dat partijen die salarisinformatie publiceren in vacatures, sneller een geschikte kandidaat vinden. Werkgevers ontvangen 45 procent meer sollicitaties op een vacature die wel salarisinformatie bevat.

Uitleg van werksfeer ontbreekt

De werksfeer, eveneens belangrijk voor werkzoekenden, komt er ook bekaaid af in vacatureteksten. Slechts een derde van de vacatures besteedt er aandacht aan. Maar wat die werksfeer inhoudt? Slechts dertien procent van de vacatures die er aandacht voor vraagt, legt het ook uit. Scholing en ontwikkeling, vakantie, verlof en reiskosten, zo’n tachtig procent van de werkgevers neemt niet de moeite om hier nader op in te gaan in de vacature.

‘In vacatureteksten wordt nog te vaak geredeneerd vanuit de intermediair of de opdrachtgever’

Marcel Otto van Kollektif Media, specialist in contentmarketing en arbeidsmarktcommunicatie, ziet dat in vacatureteksten nog te vaak wordt geredeneerd vanuit de intermediair of de opdrachtgever: “De behoefte van de kandidaat zou centraal moeten staan. Daarmee wek je interesse. Een intermediair die laat zien dat hij meedenkt met wat voor een kandidaat belangrijk is, springt eruit tussen al die andere vacatures voor dezelfde functies. Zeker in de huidige kandidatenmarkt zoeken werkzoekenden allereerst een antwoord op de vraag: wat heb je mij te bieden? Hoe beter jij die vraag in je vacature beantwoordt, hoe eerder zij voor jou kiezen.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.