Logo
  • Nieuws
  • 20 maart 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Screening van sollicitanten is wettelijk beperkt

Screening van sollicitanten door werkgevers komt steeds vaker voor. Hoewel een sollicitant volgens de wet een zogenoemde mededelingsplicht heeft en de werkgever van alle voor de functie relevante informatie moet voorzien. Dit blijkt uit gegevens van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), zo meldt HR Rendement.

Beeld Screening van sollicitanten is wettelijk beperkt

Voor een screening, meestal bestaande uit het natrekken van de gegevens en referenties op het CV van de sollicitant, gelden wettelijke beperkingen.

 

De werkgever moet zorgvuldig afwegen welke gegevens echt relevant zijn voor de functie en hoe hij deze kan verkrijgen, voordat hij met een groot onderzoek aan de slag gaat. Als een potentiële werkgever bijvoorbeeld inlichtingen of (strafrechtelijke) gegevens over een kandidaat wil inwinnen hij derden, zoals een particulier recherchebureau of een ex-werkgever, moet hij daar eerst toestemming voor vragen aan de sollicitant.

 

De gezondheid van de sollicitant mag bijvoorbeeld niet gescreend worden, behalve wanneer deze cruciaal is voor de functie. Ook bepaalt de Wet Beveiliging Persoonsgegevens dat het verwerken van persoonsgegevens van een sollicitant moet worden gemeld bij het CBP. Deze gegevens moeten overigens vernietigd worden wanneer de sollicitant daarom vraagt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.