Logo
  • Blog
  • 14 december 2015

Bye bye CV!

Met nog maar een paar weken te gaan voordat het nieuwe kalenderjaar begint, wordt het tijd om over goede voornemens na te denken. Mijn goede voornemen? Het standaard CV beoordelen op wat het echt is; niets meer dan een stukje papier met daarop een opsomming van werkervaring uit het verleden.

Waar heeft het CV het aan verdiend dat we hier zoveel nadruk op zijn gaan leggen in de selectie van geschikte werknemers? En misschien nog wel belangrijker, is dit terecht? Zijn er anno 2015 misschien betere methoden om de geschiktheid van een kandidaat te bepalen? 

 

Feiten

Laat ik beginnen met wat ontnuchterende feiten over het CV. In 2015 heeft de Risk Advisory Group onderzoek gedaan naar het CV van 3.000 sollicitanten (klik hier voor het volledige artikel). Hieruit kwam naar voren dat maar liefst 63 procent van de sollicitanten onwaarheden vertelt op het document.

De leugens die verteld worden op het CV zijn uiteenlopend. Van een overdrijving van de functietitel om beter voor de dag te komen (12 procent), onwaarheden over de academische achtergrond (26 procent), tot het aanpassen of verzinnen van werkervaring bij een bedrijf (35%).

Werkervaring en prestaties worden opgeleukt of verdraaid om een beter beeld van zichzelf te geven. Een CV wordt dan ook regelmatig als volgt omschreven:

“de beste versie van jezelf, geschreven door jezelf, over behaalde resultaten uit het verleden”

Klinkt als je het mij vraagt niet heel betrouwbaar. Hoe komt het dan dat al jaren de focus op het CV ligt?

 

Geschiedenis

Tot halverwege de jaren ‘80 was het gebruikelijk om één document te sturen naar een werkgever; een brief met toelichting waarom je in aanmerking wilde komen voor een functie. Door de tijd heen is de manier van solliciteren veranderd. Met name door de opkomst van het internet is het toevoegen van een CV de standaard geworden. Dit heeft werkgevers in staat gesteld om sneller te kunnen screenen. De keerzijde is echter dat mensen nu afgewezen worden op zaken die niet altijd van invloed zijn op hun prestatie in de functie. Een voorbeeld hiervan is een afgeronde opleiding, een mooie lay-out van het CV of hobby’s

Voorspellers van werksucces

Wat bepaalt of iemand succesvol is in een nieuwe functie? Schmidt en Hunter (1998) hebben hier onderzoek naar gedaan (klik hier voor een link naar het artikel). Zij hebben de bevindingen van ruim 85 jaar onderzoek naar selectiemethoden geanalyseerd. Wat bleek? Intelligentie en het houden van een gestructureerd interview blijken de grootste voorspellers voor werksucces te zijn. Ook de persoonlijkheidseigenschap consciëncieusheid, oftewel hoe zorgvuldig je bent, blijkt van belang te zijn. Uit dit onderzoek blijkt dat werkervaring een heel magere voorspeller is van werksucces.

Terug naar het nu

Kunnen we met deze inzichten en de huidige ontwikkelingen op het internet niet op een betere manier kandidaten selecteren? Het antwoord daarop? Jazeker! Het is veel makkelijker geworden om kandidaten online te testen en om bijvoorbeeld online referenties uit te vragen. Hierdoor kunnen we op meer zaken screenen, wat er weer voor zorgt dat we meer recht kunnen doen aan de mens. Je voorkomt hiermee dat je goede kandidaten uitsluit omdat ze geen goed CV hebben of geen afgeronde opleiding hebben terwijl ze wel de potentie hebben om een zeer succesvolle medewerker te worden.

3 tips om te selecteren op criteria die werksucces voorspellen

Tip 1

  • Vergt de functie geen specifieke opleiding maar wel een bepaald werk- of denkniveau? Neem een algemene intelligentietest af! Intelligente is de belangrijkste voorspeller van werksucces en voegt dan ook meer toe dan een afgeronde opleiding.

Tip 2

  • Besloten om de kandidaat uit te nodigen op gesprek? Voer een gestructureerd interview! Bedenk van te voren welke vragen je wilt stellen. Streef ernaar om alle sollicitanten op dezelfde manier te interviewen.

Tip 3

  •  Vraag een sollicitant om een persoonlijkheidstest te maken. Met name de eigenschap zorgvuldigheid is voorspellend voor werksucces. De uitkomst van de test kan je weer gebruiken als input voor het gestructureerde interview.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.