Logo
  • Blog
  • 13 april 2012

Steek je hoofd eens boven het maaiveld uit

Veel mensen zijn nogal bescheiden over de dingen waar ze goed in zijn. Daar praten we niet over! Sterker nog: niet alleen het praten over, maar ook het voor jezelf erkennen van je kwaliteiten is iets dat we niet makkelijk doen. Want we zijn nu eenmaal Nederlanders en als je dan normaal doet dan doe je al gek genoeg, nietwaar?

We steken ons hoofd niet boven het maaiveld uit! Want dan loop je het risico dat-ie eraf gaat. Als jij de enige bent die er met kop en schouders bovenuit steekt, ben je wel erg kwetsbaar. Dus zorgen we zo met elkaar dat iedereen ongeveer op dezelfde hoogte zit.

Hoe we elkaar klein houden

Wat we eigenlijk tegen elkaar zeggen is: als jij niet gaat staan voor wat jij waard bent, dan hoef ik dat ook niet te doen en dat is wel zo veilig. Je duikt zelf naar beneden als het te spannend wordt. En anders is er altijd wel een hulpvaardige collega die je weer met 2 voeten op de grond zet. Zo houden we elkaar mooi op de vlakte en zorgen er collectief voor dat we geen risico's hoeven aan te gaan. En dat is wel zo veilig, want als onderdeel van de massa zal je niet zo snel iets gebeuren. Maar die veiligheid heeft een hoge prijs!

De consequentie is dat passie en bevlogenheid in de kiem gesmoord worden. Passie en bevlogenheid leveren je geluksgevoel op en worden gevoed door het doen van dingen waar je goed in bent. Het inperken hiervan gaat niet alleen ten koste van individueel geluk, maar vele wetenschappelijke onderzoeken geven aan dat dit ook ten koste gaat van de resultaten in het werk.

Als je er vanuit gaat dat iedereen kwaliteiten heeft die hem of haar uniek maken, gaat het niet meer om de vraag of je ergens goed in bent. Er ontstaat dan een nieuwsgierigheid naar welke kwaliteiten dit zijn, bij jezelf en bij anderen.

Ben jezelf, ken jezelf

Het ontdekken van je eigen kwaliteiten en hiervoor gaan staan is en blijft natuurlijk spannend. Want wat nou als anderen vinden dat je er niet zo goed in bent? Of als je zelf merkt dat je er niet perfect in bent? Het klopt dat je kwetsbaar bent als je gaat staan voor je kwaliteiten. Het is pijnlijk om afgewezen te worden, daar waar je het meest in je element bent.

Veel belangrijker is dat het werken vanuit je kwaliteiten je levendig maakt, dat je gepassioneerd raakt en bevlogenheid ervaart bij de dingen die je doet. Dan wordt het (werk)leven weer ‘leven’ in plaats van ‘overleven’.
Het meeste effect in geluk en resultaat bereik je door te werken met je KernKwaliteiten. Deze kwaliteiten raken je basis, het zijn je meest eigene eigenschappen. Als je deze niet meer zou hebben, zouden de mensen in je naaste omgeving je niet meer herkennen in je gedrag. Als ik niet meer enthousiast ben, zullen mensen in mijn omgeving me vragen of het wel goed met me gaat.

Benut je kwaliteiten!

Met deze 4 tips benut je je kwaliteiten:
1.Ken je KernKwaliteiten nog niet? Ontdek ze dan. Kijk naar je hobby’s, waarvoor mensen bij je aankloppen en vraag mensen in je omgeving wat ze nu ‘typisch jou’ vinden.
2.Gebruik een van je KernKwaliteiten in de eerstvolgende vergadering of andere doorgaans ‘suffe’ activiteit op je werk. Stel dat je goed bent in het maken van contact met mensen, maak dan eens contact met iemand bij wie je dat anders niet zo snel doet. Of geef je eerlijke mening over een kwestie als oprechtheid jou onderscheidend maakt.
3.Kijk ook eens naar anderen en zie wat hen bijzonder maakt. Als je in iedereen iets onderscheidends kunt zien, is het minder eng om zelf ook speciaal te zijn en ontdek je de lol van diversiteit.
4.Ervaar wat het met jou doet, wat het doet met de mensen om je heen en welke impact het heeft op die suffe vergadering.

Kortom: verschuil je kwaliteiten niet langer achter bescheidenheid. Benut ze, zet ze in om je eigen leven en dat van anderen boeiender, mooier en echter te maken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.