Talentbehoud in een tijdperk van AI en flexibel werk: vijf sleutels tot succes
De meest recente gegevens van LinkedIn laten zien dat 70% van de professionals in Nederland overweegt om van baan te wisselen in 2024. Hierdoor is het behoud van talent een van de grootste uitdagingen voor HR-professionals. Marjolijn Kleijn, LinkedIn Director Benelux Talent Solutions, deelt dan ook vijf concrete stappen die HR-managers kunnen nemen om te investeren in werknemers.
Net als de rest van de wereld heeft Nederland de afgelopen jaren een ongekend snelle verandering op de werkplek gezien. Het is moeilijk te ontkennen dat het startpunt hiervan de wereldwijde pandemie was, die onze fysieke werkplekken tot stilstand bracht en de digitale transformatie versnelde.
De ‘great reshuffle’ volgde al snel - een natuurlijk gevolg van het invoeren van flexibele werkmodellen en een toename van de interesse in leren. Bijna van de ene op de andere dag dachten professionals niet meer zozeer na over wat voor werk ze wilden doen, maar ook aan hoe ze dit wilden doen en waarom.
Alleen vertrouwen op traditionele kwalificaties en vaardigheden onderwaarderen betekent dat bedrijven het potentieel van hun werknemers niet optimaal benutten
Onze laatste inzichten laten zien dat jonge professionals in Nederland nu meer flexibiliteit, hogere salarissen, een betere balans tussen werk en privé en meer leerkansen willen. Net als de rest van de wereld heeft Nederland de afgelopen jaren een ongekend snelle verandering op de werkplek gezien. Het is moeilijk te ontkennen dat het startpunt hiervan de wereldwijde pandemie was, die onze fysieke werkplekken tot stilstand bracht en de digitale transformatie versnelde.
De ‘great reshuffle’ volgde al snel - een natuurlijk gevolg van het invoeren van flexibele werkmodellen en een toename van de interesse in leren. Bijna van de ene op de andere dag dachten professionals niet meer zozeer na over wat voor werk ze wilden doen, maar ook aan hoe ze dit wilden doen en waarom. Onze laatste inzichten laten zien dat jonge professionals in Nederland nu meer flexibiliteit, hogere salarissen, een betere balans tussen werk en privé en meer leerkansen willen.
En net toen we enigszins gewend waren aan de nieuwe wereld van op werk, nam Generatieve AI de wereld in 2023 in snel tempo over. Onderzoek van LinkedIn toont aan dat bijna 8 op de 10 (79%) van de professionals in Nederland graag AI gebruiken tijdens hun werkzaamheden. 71% gelooft dat AI hen zal helpen in de ontwikkeling van hun carrière.
Hoe verandert dit de wervingsindustrie?
Onze meest recente gegevens vertellen ons dat 70% van de professionals in Nederland overweegt om van baan te wisselen in 2024. Dit kan leiden tot een aanzienlijke toename van het personeelsverloop, waardoor het behoud van talent een van de grootste uitdagingen wordt voor HR-professionals.
De reden achter die uitdaging is eenvoudig: de ‘great reshuffle’ heeft niet alleen het perspectief van professionals veranderd, het heeft ook plaatsgemaakt voor een groeiend besef onder HR-managers dat het bouwen en behouden van toptalent cruciaal is geworden voor het opbouwen van veerkrachtige en succesvolle teams.
Alleen vertrouwen op traditionele kwalificaties en vaardigheden onderwaarderen betekent dat bedrijven het potentieel van hun werknemers niet optimaal benutten. Met andere woorden, werkgevers die investeren in hun mensen zullen degenen zijn die er sterker uitkomen.
Graag deel ik vijf concrete stappen die HR-managers kunnen nemen om het meeste te halen uit deze veranderingen in de wereld van werk:
#1: Werf op basis van vaardigheden
De vaardigheden die nodig zijn om dezelfde baan uit te voeren zijn wereldwijd met 25% veranderd sinds 2015, en dit aantal zal naar verwachting tegen 2030 stijgen tot 65% met de komst van nieuwe technologieën zoals AI. Met andere woorden, ook al verander je zelf niet van baan, je baan zal veranderen.
Om de groeiende vaardighedenkloof te overbruggen, is het belangrijk om bij het werven te focussen op specifieke vaardigheden die nodig zijn voor een functie, of het ‘oog op potentieel’ - waarbij je mensen aaneemt met goede soft skills en hen door L&D-initiatieven traint in andere skills, zoals Gen AI. Steeds meer recruiters gebruiken deze aanpak: meer dan 50% selecteert nu eerder op basis van vaardigheden dan relevante werkervaring.
#2: Creëer een leercultuur
HR-managers begrijpen tegenwoordig dat het essentieel is om een omgeving te creëren waarin leren wordt gestimuleerd, omdat dit een van de belangrijkste factoren is om toptalent te behouden en de vaardighedenkloof te verkleinen. Ongeveer 37% van de organisaties in de Benelux heeft intussen volwaardige initiatieven voor loopbaanontwikkeling.
Dat betekent dat ze investeren in loopbaanprogramma’s die, naast ontwikkeling op persoonlijk vlak, ook positieve bedrijfsresultaten opleveren. Daarbij is er een groeiende focus op de ontwikkeling soft skills zoals probleemoplossend vermogen, time-management en leiderschap. Daarnaast geeft 70% van de mensen in de Benelux aan dat loopbaanontwikkeling hun gevoel van verbondenheid met hun organisatie verbetert.
#3: Omarm flexibel werken
Flexibel werkbeleid maakt een verschil bij werving en is niet meer weg te denken. Bedrijven die werknemers zelf hun werklocatie laten kiezen, trekken een grotere groep talent aan en ontvangen meer sollicitaties. Tussen 2022 en 2023 zagen we een stijging van 115,1% in sollicitaties voor banen op afstand. De vraag naar flexibel werken blijft onverminderd hoog als manier om talent aan te trekken en te behouden.
#4: Gebruik wervingstools met AI
AI verrijkt de wervingswereld. Door AI-tools te gebruiken zoals LinkedIn's Recruiter 2024. Deze - door AI-ondersteunde wervingstool maakt het werven van personeel efficiënter en eenvoudiger, zodat talent managers zich kunnen richten op strategisch, mensgericht werk.
Recruiters kunnen zoekopdrachten invoeren zoals 'Ik wil een senior marketeer aannemen' en de AI-modellen van LinkedIn, gekoppeld aan unieke inzichten van meer dan 950 miljoen professionals, 65 miljoen bedrijven en 40.000 vaardigheden op LinkedIn, kunnen het type kandidaat identificeren waar de recruiter naar op zoek is en aanbevelingen van hogere kwaliteit geven uit een veel bredere pool van kandidaten.
#5: Bied mogelijkheden voor interne mobiliteit
Om personeelsverloop tegen te gaan, moeten werkgevers niet alleen de vaardigheden in hun talentpool ontwikkelen, maar ook proactief mogelijkheden bieden om intern van baan te kunnen wisselen en stappen te zetten in hun carrière.
Momenteel geeft 22% van de HR-managers aan dat hun organisatie geen effectief proces heeft gericht op interne mobiliteit. En dat terwijl het belonen van werknemers met dergelijke interne mobiliteitsmogelijkheden, het behoud van personeel kan stimuleren.
In deze tijd van ongekende verandering en toenemende strijd om talent, is het cruciaal voor HR-managers om niet af te wachten, maar proactief te handelen. Door te focussen op vaardigheden, een cultuur van voortdurend leren te cultiveren, flexibel werken te omarmen, AI in te zetten als bondgenoot en interne mobiliteit te bevorderen, kunnen organisaties zich onderscheiden en toptalent aantrekken en behouden.
Laten we samen op zoek gaan naar nieuwe manieren om dit te doen en als je meer wilt weten over de toekomst van recruitment, raadpleeg dan ons 'Future of Recruitment’-rapport.