Logo
  • Partnerbijdrage
  • Achtergrond
  • 6 juni 2023
  • OpenUp

8 krachtige strategieën om talentverloop te voorkomen

Het vrijwillige ontslag van werknemers is een blijvend risico voor iedere organisatie. Vooral in de huidige arbeidsmarkt, waarin werknemers makkelijk een nieuwe baan vinden. Vrijwillig ontslag – of werknemersverloop – vormt één van de grootste verborgen bedrijfskosten. Want niet alleen de werknemer vertrekt, maar ook hun ervaring, kennis en talent. Het aantrekken en weer opleiden van nieuw talent kost tijd en geld.

Beeld 8 krachtige strategieën om talentverloop te voorkomen

Daarom loont het om werknemersverloop te voorkomen. Zo staat een goede ondersteuning van mentaal welzijn steeds hoger op de eisenlijst van werknemers.

Medewerkers ondersteunen om te zorgen dat hun mentaal welzijn op peil blijft, kan ervoor zorgen dat werknemers langer blijven. Maar het voorkomen van talentverloop gaat véél verder dan dat. We vertellen er alles over in dit artikel.

1. Begrijp waarom mensen vertrekken

Alleen wanneer je de oorzaak begrijpt, kun je een oplossing voor talentverloop vinden. Houd daarom altijd een exitgesprek wanneer iemand vertrekt. Bespreek ten minste de volgende onderwerpen (uit onderzoek uit 2021 blijkt dat dit de belangrijkste oorzaken van vrijwillig ontslag zijn):

  • Gebrek aan doorgroeimogelijkheden (22%)
  • Werkgerelateerde oorzaken, waaronder stress, toegang tot hulpbronnen, takenpakket, zich waardevol voelen (11%)
  • Gezondheid en familie (11%)
  • Salaris en beloning, inclusief secundaire arbeidsvoorwaarden (10%)
  • Verhuizing (9%)
  • Management (8%)
  • Bedrijfscultuur, fysieke omgeving, missie en waardes (7%)

2. Begin bij het recruitmentproces

De ultieme retentiestrategie begint natuurlijk bij aannemen van de juiste mensen. Mensen die goed passen bij zowel de organisatie als de functie vertrekken minder snel. Let in het recruitmentproces op de volgende zaken:

  • De skillset van de kandidaat past goed bij de baan of de skillset kan ontwikkeld worden. Overkwalificatie is een red flag.
  • De kandidaat is geen notoir jobhopper.
  • De positie is een logische vervolgstap in het carrièrepad van de kandidaat.
  • Er is een goede match met de bedrijfscultuur of de kandidaat kan hier positief aan bijdragen. Onthoud dat diversiteit aan persoonlijkheden, achtergronden en werkstijlen belangrijk is. Maar zijn er helemaal geen raakvlakken, dan is de kandidaat wellicht niet geschikt. 
  • Er is een goede match met de bedrijfsvisie en bedrijfswaarden of de kandidaat kan hier positief aan bijdragen.
  • De kandidaat is blij met het salarispakket en de geboden voorwaarden of jullie kunnen samen tot een passend aanbod komen.

3. Ontwikkel een sterk onboardingtraject

Veel vrijwillige ontslagen vinden plaats in de eerste 45 dagen én in het tweede jaar. Dit suggereert dat deze werknemers geen goede start hadden. Een goede onboarding kan dit voorkomen.

Onboarding reikt verder dan training. Het gaat ook om het creëren van een veilig gevoel, het ontwikkelen van een sterke band met collega’s, op de hoogste zijn van beschikbare hulpbronnen, motivatie voor het werk creëren en zich onderdeel voelen van de missie van de organisatie.

Een goed onboarding zorgt niet alleen voor minder verloop, maar ook voor beter presterende werknemers. Win-win!

4. Stippel een carrièrepad uit

De meeste mensen vertrekken door een gebrek aan doorgroeimogelijkheden of perspectief. Als werknemers mijlpalen hebben om naartoe te werken blijven ze langer én blijven ze langer gemotiveerd.

Zo’n groeipad bestaat uit nieuwe uitdagende taken, nieuwe rollen, meer verantwoordelijkheid, training en opleiding, maar ook een toenemend salaris. Sommige organisaties – waaronder de Big Four – maken groeipaden heel concreet en meetbaar. Zo weten werknemers altijd waar ze staan en waar ze naartoe werken.

5. Bied de juiste externe hulp aan

Stress, uitdagingen met mentaal welzijn, een slechte werk-privébalans en geen toegang tot de juiste hulp zijn ook belangrijke oorzaken van talentverloop. Tegelijkertijd zijn dit allemaal oorzaken die je kunt voorkomen.

OpenUp helpt dagelijks werknemers weerbaarheid op te bouwen tegen alledaagse uitdagingen. Werknemers hebben toegang tot één-op-één gesprekken met psychologen, begeleide groepssessies, meditaties en zelfhulpmodules. Toegang is altijd anoniem.

6. Wees flexibel en prioriteer een gezonde werk-privébalans

Tijdens de pandemie zagen we de voordelen van een betere werk-privébalans. En werknemers willen deze voordelen vooral vasthouden: minder tijd in het verkeer en meer tijd thuis zorgt voor een betere balans.

Geef werknemers de optie om een paar dagen per week thuis te werken. Als de rol het toelaat, sta dan ook flexibele werktijden toe.

7. Train het management

8% van de werknemers vertrekt als gevolg van de professionaliteit, kennis, expertise en communicatiemethoden van hun managers. Andersom kunnen geode managers werknemers juist vasthouden.

Vaak worden werknemers plots manager, omdat ze goed zijn in hun werk. Maar een goede manager is een héél nieuwe taak. Train managers daarom goed in hun (nieuwe) rol en geef ze alle ondersteuning die ze nodig hebben.

8. Focus op de bedrijfscultuur en wees scherp op gedrag

Een positieve bedrijfscultuur bestaat onder andere uit de volgende elementen:

  • Inclusie en respect
  • Transparantie en open communicatie, ook over lastige onderwerpen zoals mentaal welzijn
  • Ruimte voor werknemers om met hun eigen ideeën aan de slag te gaan. Of: een gevoel van eigenaarschap en verantwoordelijkheid
  • Een duidelijke visie en doelen, zodat iedereen weet waaraan ze bijdragen
  • HR-professionals en managers die luisteren en de juiste ondersteuning bieden

Voer op gebied van ongewenst gedrag een zero tolerance-beleid. Of het nu gaat om uitsluiting, het voortrekken van mensen, ongepaste opmerkingen of intimidatie. Realiseer je dat je met één gedwongen ontslag vele vrijwillige ontslagen kunt voorkomen.

Niet alle vrijwillige ontslagen zijn negatief

Vrijwillig ontslag kan ook positief zijn. Misschien wordt iemand niet meer uitgedaagd binnen de organisatie en liggen er elders meer ontwikkelkansen. Of misschien kan de werknemer zich niet (meer) vinden in de bedrijfsdoelen. Onderhoud hoe dan ook een goede relatie met de vertrekkende werknemer. Wellicht biedt dit in de toekomst zakelijke kansen.

Ontdek hier wat OpenUp voor jouw organisatie kan betekenen.

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.