Logo
  • Nieuws
  • 5 mei 2011
  • Miranda Panse

‘Versoepeling ontslagrecht stap te ver’

De economische crisis heeft niet in het teken gestaan van gevechten tussen werkgevers en werknemers over baanbehoud. Het ging vooral om het gezamenlijk opvangen van de gevolgen van ontslag voor de werknemer en de werkgever. De problemen in Nederland zijn hierdoor minder groot geweest dan in andere landen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de juridische dienstverlener ARAG.

Beeld ‘Versoepeling ontslagrecht stap te ver’

Het Nederlandse arbeidsrecht bleek zelfregulerend. Volgens Hanneke Boesveld, arbeidsrecht jurist bij ARAG, is verdere versoepeling van het ontslagrecht dan ook een stap te ver en werkt het nieuwe conflicten in de hand. “Als je gaat bepalen dat werkgever en werknemer langer aan elkaar vastzitten en in die periode nog verplichtingen naar elkaar toe hebben, wordt de kans op een conflict alleen maar groter. De afgelopen crisis stond in Nederland in het teken van het gezamenlijk opvangen van de gevolgen voor de werknemer en de werkgever. De deeltijd-WW en de mogelijkheid een beëindigingregeling te treffen zonder dat dit gevolgen heeft voor de aanspraak op een WW-uitkering, boden voldoende uitkomst naast het klassieke ontslag via rechter of UWV,” aldus Boesveld.  

Ontslag met wederzijds goedvinden

Volgens Boesveld lag het succes voor het soepele verloop van veel ontslagen onder andere aan de goede communicatie tussen veel werkgevers en werknemers en de wil om samen tot een financiële oplossing te komen. Dit succes werd ook gevoed door het groeiende besef dat de arbeidsmarkt flexibiliseert en een baan niet meer voor het leven is.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.