Logo
  • Nieuws
  • 9 oktober 2013
  • Mariel Hovemann

'HR onvoldoende betrokken bij lean'

70 procent van de Nederlandse managers geeft aan dat HR niet of slechts bij onderdelen van leantrajecten betrokken is. Ook zijn de meningen verdeeld over de rol die HR zou moeten spelen. Dit terwijl het falen van lean in 1 op de 3 gevallen wordt toegeschreven aan een gebrek aan aandacht voor het menselijke aspect van lean. Zo constateert ISBW Opleiding & Training op basis van haar onderzoek naar de status van lean in Nederlandse organisaties onder 228 managers in het Nederlandse bedrijfsleven.

Beeld 'HR onvoldoende betrokken bij lean'

36 procent van de respondenten geeft aan dat HR op dit moment alleen wordt ingeschakeld als er zich in het leantraject problemen met medewerkers voordoen.16 procent stelt vast dat HR alleen wordt geraadpleegd voor advies en 18 procent alleen bij de daadwerkelijke uitrol. Slechts 30 procent geeft aan dat HR betrokken is bij alle stappen in het leantraject.

Mening over rol HR verdeeld

Over wat de rol van HR bij lean zou moeten zijn, zijn de meningen verdeeld. Een kwart vindt dat HR alleen bij de invoering betrokken moet zijn en een kwart vindt dat HR juist betrokken moet zijn bij de borging van lean in de organisatie. 28 procent vindt dat de rol van HR bij lean op basis van de behoefte per afdeling bepaald moet worden. 6 procent vindt de rol van HR bij lean in het geheel niet van belang.

Aandacht menselijke aspect

Jos Kesseleer, innovatiemanager bij ISBW: “Het is vrij opmerkelijk dat managers in Nederland aangeven dat HR geen duidelijke rol speelt bij lean en dat HR die rol in hun ogen ook niet hoeft te spelen. Het menselijke aspect bij lean is juist erg belangrijk, zeker gezien het feit dat uit ons onderzoek blijkt dat onvoldoende aandacht voor medewerkers vaak het falen van lean veroorzaakt. In deze gevallen zou HR juist als partner van het lijnmanagement kunnen optrekken om die aandacht voor het menselijke aspect te faciliteren. Het gebrek aan behoefte aan betrokkenheid van HR in deze trajecten laat zien dat HR zich onvoldoende presenteert als cruciale schakel in het succes van lean. Gebrek aan kennis over lean en handvatten om die positie op te eisen kunnen daarvan de oorzaak zijn.”

Lees ook: Lean bij de meeste bedrijven nog geen strategie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.