Logo
  • Nieuws
  • 5 september 2012
  • Siem Kannekens

Expressief communicerende leidinggevenden zijn succesvoller

Managers functioneren beter als ze precies en expressief communiceren. Dit is de belangrijkste uitkomst van een onderzoek door psychologe Angelique Bakker van de Vrije Universiteit.

Beeld Expressief communicerende leidinggevenden zijn succesvoller

Uit het onderzoek is gebleken dat medewerkers meer tevreden zijn als hun leidinggevende gemakkelijk praat, richting geeft aan een gesprek, informeel is en mensen met elkaar laat lachen. Deze manieren van communiceren wordt expressieve communicatie genoemd.

 

Daarnaast vinden medewerkers dat leidinggevenden meer bereiken als ze een beknopt verhaal vertellen wat echt ergens over gaat; dit wordt precieze communicatie genoemd.

 

Aanstellen leidinggevende

In de praktijk is het zo dat een persoon een leidinggevende functie krijgt als hij zijn werkzaamheden meer dan goed uitvoert of vanwege beperkte doorgroeimogelijkheden binnen een bepaalde functie. Hierbij wordt niet of nauwelijks gekeken of de persoon in kwestie op een juiste manier communiceert. Als dit aspect wel wordt meegewogen in de overweging om iemand leiding te laten geven, is de kans op succes voor de leidinggevende binnen de organisatie groter, aldus psychologe Angelique Bakker.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.