Logo
  • Nieuws
  • 5 augustus 2009
  • Gabor Mooij

Baanverlies door crisis is maar voor weinig Nederlanders een probleem

Een meerderheid van de Nederlandse werknemers maakt zich geen zorgen over  mogelijke werkloosheid door de economische crisis. Dit blijkt uit onderzoek van de Europese Unie waarover MT.nl bericht.

Beeld Baanverlies door crisis is maar voor weinig Nederlanders een probleem

Volgens het onderzoek is 78 procent van de ondervraagde Nederlanders niet bezorgd over baanverlies. Wel denkt bijna tweederde van de Nederlanders dat de zwaarste gevolgen van de crisis voor de werkgelegenheid nog moeten komen. Dit komt overeen met het Europese gemiddelde.

 

Van de Nederlandse ondervraagden zegt 5 procent dat hij of zij een baan heeft verloren door de crisis. Dit percentage ligt alleen lager in Griekenland en Luxemburg. Daar beweert vier procent van de ondervraagden dat ze door de crisis werkloos zijn geworden.

De zorgen zijn het grootst in Letland, Litouwen en Spanje. In die landen zegt respectievelijk 21, 18 en 17 procent van de respondenten dat de crisis ervoor gezorgd heeft dat ze werkloos zijn.

 

Werkloosheidsuitkering

Minder dan de helft van de Nederlandse werknemers (43 procent) denkt dat ze bij werkloosheid minimaal 71 procent van hun huidige inkomen als werkloosheidsuitkering ontvangen. In de meeste Europese landen is dit percentage nog lager. Alleen in Luxemberug (66 procent) en Spanje (44 procent) denken meer mensen dat ze 71 procent of meer van hun inkomsten behouden bij werkloosheid.

 

Accepteren

Van alle deelnemers aan het onderzoek zegt ongeveer een kwart momenteel ieder type werk te accepteren. De meeste ondervraagden denken dat bij het vinden van nieuw werk beroepservaring en kwalificaties het meeste tellen. De Nederlandse werknemers beschouwen de kwalificaties als het belangrijkste element om in aanmerking te komen voor een nieuwe baan.

 

Tip

Als u gedwongen bent mensen te ontslaan dan moet u ervoor oppassen dat de achterblijvers hierdoor niet werk voor twee krijgen. Zorg daarom dat uw ontslagen zoveel mogelijk vallen op plaatsen waar echt overbezetting is en niet op plekken waar iedere medewerker hard nodig is. Kijk ook welke taken essentieel zijn voor het overleven van het bedrijf en houd voor deze taken het personeel zoveel mogelijk in dienst. U kunt eventueel voor taken die minder belangrijk zijn voor uw bedrijf tijdelijk personeel inschakelen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.