Logo
  • Nieuws
  • 6 augustus 2008
  • Arzu Kokeng

Zet ’pensionado’s’ in om jong talent te coachen

Het pensioen hoeft niet het einde van een carrière te betekenen. ING doet namelijk sinds kort een beroep op gepensioneerde managers, die er vaak al tussen hun 55ste en 60ste mee stoppen, om jonge leidinggevenden te coachen. Dat meldt Trouw.nl.

Beeld Zet ’pensionado’s’ in om jong talent te coachen

De ING-netwerken voor vrouwen en jongeren, Lioness en Ring, deden via de seniorenvereniging van ING een oproep aan gepensioneerde managers. Zij hadden, ook vanuit de wens meer vrouwen aan de top te krijgen, behoefte aan coaches die het bedrijf van binnenuit kennen. De jonge medewerkers zochten gesprekspartners om hun functioneren, prestaties, toekomst en werk-privé-balans te kunnen bepalen.

 

Affiniteit met personeelsmanagement

Betaald krijgen de ’pensionado’s’ niet, maar honderd oudere ING’ers meldden zich aan voor het project, dat opgezet werd door HR-adviesbureau LTP. Slechts 25 oud-werknemers werden aangenomen. Affiniteit met personeelsmanagement was van doorslaggevend belang om coach te kunnen worden. Uiteindelijk kregen de geselecteerde pensionado’s, 23 mannen en 2 vrouwen, een coachingcursus van LTP. Zij begeleiden nu ongeveer 65 jonge werknemers van ING met een leidinggevende functie.

 

Onder werktijd

Een coach voert ongeveer acht gesprekken van twee uur met zijn pupil. Om de zes weken ontmoeten zij elkaar buiten kantoor. De managers van de ’coachees’ hoeven niet te weten dat ze met een gepensioneerde manager praten. Maar het wordt wel aangeraden: men kan dan ook onder werktijd bij de coach langs. De vraag is of ING in de toekomst voor dit project een manier vindt om coaches op een adequate manier te honoreren. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.