Logo
  • Nieuws
  • 15 mei 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Vrouwen met carrière zónder wettelijk quotum

Vandaag publiceert platform voor topvrouwen TopBrainstorm, een initiatief onder leiding van oud-minister Sybilla Dekker, het antwoord op de vraag: hoe kan het aantal Nederlandse topvrouwen opgekrikt worden zonder een wettelijk quotum? Dat meldt de Volkskrant.

Beeld Vrouwen met carrière zónder wettelijk quotum

Tweederde van de Nederlandse vrouwen heeft een baan. Maar ze werken weinig uren per week, waardoor de feitelijke arbeidsparticipatie bijna het laagst is van heel Europa. Onlangs opperde FNV-voorzitter Agnes Jongerius de Noorse aanpak als voorbeeld te nemen. Sinds januari 2008 zijn Noorse beursgenoteerde bedrijven verplicht 40 procent van de zetels in de bedrijfstop aan vrouwen toe te kennen.

 

Excuus-Truusen

Uit het onderzoek van TopBrainstorm blijkt dat zowel bedrijven als topmannen en -vrouwen quota te ver vinden gaan. “Dat roept weerstand op. Er worden anders excuus-Truusen benoemd, en daaronder zullen de bedrijven en de getalenteerde vrouwen lijden”, zegt Ada van der Veer van TopBrainstorm. Ze was in 1989 de eerste Nederlandse vrouwelijke bankdirecteur. Nu is ze zelfstandig adviseur en commissaris. Ook behoort ze tot de machtigste vijftig vrouwen van Nederland.

 

En dan nog iets…

Volgens de ondervraagden – ruim twintig bedrijven en 700 topmannen en -vrouwen – zijn er nog tal van andere middelen die soelaas kunnen bieden:  

  • Vrouwen die langere tijd parttime werken, moeten niet klagen dat ze onvoldoende kansen krijgen. Hetzelfde geldt voor mannen, klagende mannen halen de top ook niet.
  • Bedrijven moeten zich aanpassen. Mannelijke managers discrimineren vrouwen onbewust. In elke sollicitatiecommissie moeten daarom ook vrouwen zitten, anders wordt vrouwelijk talent niet herkend.
  • Er is lef van mannen nodig om vrouwen te benoemen in de top en lef van de partners om dingen thuis is balans te houden, want over beide krijgen ze commentaar uit hun omgeving.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.