Logo
  • Nieuws
  • 24 juni 2008
  • Mariel Hovemann

Ontwikkelmogelijkheden scoren maar net een voldoende

Nederlandse werknemers zijn het meest tevreden met hun directe collega’s. Minder te spreken zijn ze over hun ontwikkelmogelijkheden. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Effectory, in samenwerking met Volkskrant Banen.

Beeld Ontwikkelmogelijkheden scoren maar net een voldoende

Voor het onderzoek werden meer dan 150 duizend werknemers bij 315 organisaties ondervraagd over de bedrijfscultuur, werkzaamheden, leidinggevenden, arbeidsomstandigheden en ontwikkelingsmogelijkheden van hun organisatie. Advocatenkantoor Loyens & Loeff kwam als beste uit de bus en mag zich een jaar lang Beste Werkgever noemen. De advocaten, notarissen en belastingadviseurs van de winnaar (gemiddeld rapportcijfer 8,2) zijn vooral te spreken over hun arbeidsomstandigheden, over de organisatie als geheel en over hun salaris.

 

De werkgevers met de hoogste score op medewerkerstevredenheid en de sterkste stijgers in het onderzoek ten opzichte van 2007 zijn de grote winnaars. Naast het advocatenkantoor ontvingen Kamer van Koophandel Centraal Gelderland, Het Waterlaboratorium en HEMA een prijs voor hun prestatie.

 

Fijne collega’s

In het onderzoek werd de respondenten niet alleen gevraagd naar hun algemene tevredenheid, maar ze kregen ook de vraag voorgelegd hoe ze dachten over hun collega’s en hun leidinggevende, over hun beloning en hun werkzaamheden. De directe collega’s komen er het best vanaf, zij krijgen gemiddeld een 7,6. Het meest ontevreden zijn de Nederlandse werknemers over hun beloning (een 5,4). Ook hebben de respondenten niet een hoog rapportcijfer over voor de kansen om zich verder te ontwikkelen. Promotiekansen, de mogelijkheid om een opleiding te volgen of werk te doen waar je iets van leert scoort een magere 6,1.

 

De diepte en breedte in

“De mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen worden steeds belangrijker,” verklaart Marc Sijtstra, directeur van bureau Effectory, dit resultaat op VolkskrantBanen.nl. ‘Mensen zijn tegenwoordig op zoek naar een plek waar ze zich optimaal kunnen ontplooien. Niet per se het pad omhoog, maar vooral verdiepend en verbredend.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.