Logo
  • Blog
  • 22 augustus 2016

De HR Top 3

Een veelgestelde vraag door klanten en lezers is wat het komende jaar de dominante HR-thema’s zullen zijn. Aan het begin van dit nieuwe seizoen daarom mijn top 3.

Omdat ik als kind al een schriftje had waarin ik elke week de Top 40 schreef, een echte countdown:

Nummer 3: Nieuwe Verhoudingen

Niet executive excellence en strakke processen, noch charismatisch leiderschap zijn vereist in deze nieuwe tijd. Business succes komt niet meer voort uit beheersing, maar uit flexibiliteit, vindingrijkheid en aanpassingsvermogen. Dit denken, deze manier van organiseren en dit soort gedrag moet HR helpen bevorderen. Leidinggeven wordt bijvoorbeeld steeds meer een rol die medewerkers in bepaalde fases van het project op zich nemen en steeds minder een functie.

Nummer 2: Talentmanagement Nieuwe Stijl

Talentmanagement gaat niet langer over het vinden en vasthouden van die personen die de juiste kennis of vaardigheid hebben, maar over het activeren en ontwikkelen van de onzichtbare talenten in mensen en uw organisatie. HR heeft hierin een lijdende rol. Zoek naar het losmaken van synergie en (groeps-)creativiteit en onontdekte talenten in uw medewerkers. Het nieuwe uitgangspunt is: we hebben al het talent dat nodig is in huis, maar hoe vinden, activeren en organiseren we het?

Nummer 1: Het Nieuwe Leren

Wát we moeten leren verandert in rap tempo en hóe we moeten leren daarmee ook. Kennis wordt steeds meer een alom beschikbare commodity. Herhaalbare zaken worden overgenomen door techniek. Mensen zullen zichzelf, hun relatie tot anderen (klanten, collega’s, leveranciers) en de manier van het bereiken van hun voortdurend in transformatie zijnde doelen steeds weer moeten heruitvinden. Permanente Bildung is de nieuwe norm. HR moet leren leren leren.

Zelf een dilemma aandragen?
divan@weka.nl

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.