Logo
  • Blog
  • 12 juni 2019

Continu leren = minder Netflix

Wat hebben extreem succesvolle mensen als Bill Gates, Henry Ford, John de Mol of Louis van Gaal met elkaar gemeen? Zij hebben één belangrijke eigenschap gemeen: ze hebben het verlangen om nooit te stoppen met leren.

Het verlangen om zichzelf te blijven ontwikkelen en continu te leren heeft hen veel succes gebracht. Iedere kans om zichzelf te verbeteren grijpen (of grepen) zij met beide handen aan. Het succes is ze niet aan komen waaien, het is géén geluk geweest, het is het resultaat van een mindset waarin continue kennisontwikkeling centraal staat.

Goed nieuws

Weet je wat het mooie is? Ook jij kan zo’n mindset hebben. Wat moet je hebben om een continu lerende persoon te zijn of worden? 3 eigenschappen:

  • Nieuwsgierigheid
  • Verlangen
  • Commitment

Oké, als het zo makkelijk was, zou iedereen het wel doen. Een continu lerende mindset ontwikkelen is hard werken, maar niet onmogelijk.

Hieronder geef ik je 6 direct toepasbare tips, die je sowieso gaan helpen een grote stap dichterbij dit doel te krijgen. Als jij je volledige potentieel wilt bereiken, lees dan snel verder.

Tip 1: kijk minder televisie / Netflix

Jep echt waar. Als jij een avondje aan het zappen bent heb je grote kans dat je niks nieuws leert. In de tijd dat jij aan het Netflixen bent, is een ander bezig zichzelf te ontwikkelen. Natuurlijk zijn er documentaires of andere educatieve programma’s waar je veel van leert. Maar de praktijk leert dat er vaker naar programma’s gekeken wordt die dienen ter vermaak of ontspanning.

Natuurlijk hoef je niet direct volledig te stoppen met het kijken van televisie. Ontspanning is namelijk ook erg belangrijk. Maar begin eens klein. Kijk één uur per dag minder televisie en besteed die tijd aan het lezen van een boek of het volgen van bijvoorbeeld een online training. Eén uur per dag is niet veel, en relatief eenvoudig te behalen. En op weekbasis is dit 7 uur, toch bijna een volledige werkdag die jij hebt geïnvesteerd in persoonlijke ontwikkeling. 7 uur die de overige 99% van de mensen niet heeft geïnvesteerd in zichzelf.

Tip 2: bestudeer andere succesvolle mensen

De personen die ik in de inleiding van dit artikel noemde komen natuurlijk niet uit de lucht vallen. Wanneer je hen goed bestudeerd weet je dat zij zover zijn gekomen door zichzelf constant te blijven ontwikkelen. Ga na welke doelstellingen jij hebt in het leven en zoek mensen die dit al bereikt hebben. Zorg voor een rolmodel waar jij je aan spiegelt en leer van ze. Absorbeer hun kennis en wordt minstens net zo goed. Zo heeft zelfs één van de rijkste mensen op aarde, Bill Gates een rolmodel (of coach) waarmee hij regelmatig spart. Warren Buffett is al sinds de jaren negentig een enorme inspiratiebron voor Gates.

Tip 3: leer sneller lezen

Als je sneller leert lezen, leer je meer in minder tijd. En sneller lezen lijkt op het eerste gezicht lastig, maar het is een eigenschap die je relatief eenvoudig kunt aanleren en erg veel oplevert: extra tijd. Er zijn erg veel bronnen die je helpen dit te bereiken. Onderstaande video legt je op een inspirerende manier uit wat sneller lezen voor je kan betekenen en hoe je dit bewerkstelligd.

Tip 4: kennissessies, seminars, conferences, webinars etc.

In iedere niche zijn er genoeg evenementen te vinden waarbij je kennis opdoet. Ga op zoek naar deze evenementen en meld je aan. Uit een boek leren gaat heel goed, maar haast niets is zo effectief dan het direct te horen van een expert in jouw vakgebied. Het grote voordeel van bijvoorbeeld seminars en workshops is dat je niet alleen leert van de expert, maar dat het ook nog eens een mooi moment is om te netwerken. De mensen op zo’n evenement hebben dezelfde interesse als jij en van elkaar kunnen jullie ongetwijdeld weer een hoop leren.

Tip 5: commit jezelf bewust aan continu leren

Continu leren is geen truukje dat je doet, maar een serieuze mindset. Het verlangen, de nieuwsgierigheid en de commitment aan continu leren is misschien wel de belangrijkste eigenschap voor succes. Zorg dat je nieuwsgierig bent en blijft. Wees kritisch en ga op zoek naar vragen en het antwoord hierop. Wat dat betreft leven we in een uniek tijdperk. Kennis is nog nooit zo makkelijk voor handen geweest en aan jou om hiervan te profiteren. Met het internet heb je in luttele seconden of enkele muisklikken de informatie of kennis waar je naar op zoek bent.

Ga het doen

Wil jij ook die continu lerende mindset hebben en zo succesvol worden? Tijd voor wat huiswerk.

Begin bij tip 5 die ik je gegeven heb. Commit jezelf aan continu leren. Zorg dat je minder kijktijd besteed aan Netflix, en deze tijd besteed aan kennis. Kennis is echt overal, maak jezelf hier bewust van. Lees een boek, praat met mensen, bezoek een seminar, boek een online training en zorg dat je jezelf blijft ontwikkelen. Zo maak jij het verschil en onderscheid je je ten opzichte van het overgrote deel van de mensen. Je zult zien dat wanneer je deze mindset écht hebt, je er ook écht heel veel plezier in gaat hebben.

Uiteraard leer ik zelf ook graag bij. Dus als jij nog een tip of les hebt, om slimmer of beter te leren, laat het me weten en misschien neem ik het wel op in dit artikel.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.