Logo
  • Nieuws
  • 23 september 2009
  • Gabor Mooij

Verruiming criteria passend werk na één jaar werkloosheid

Sinds 1 juli 2009 gelden strengere regels voor passend werk. Deze zijn van toepassing op mensen met een WW-uitkering die na 1 juli 2008 werkloos zijn geworden. Dit valt te lezen op de websites van het UWV en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Beeld Verruiming criteria passend werk na één jaar werkloosheid

De nieuwe regels betekenen dat de overheid na één jaar aaneengesloten werkloosheid elke baan als passende arbeid beschouwt. Het opleidingsniveau doet er dan niet meer toe en het maakt ook niet uit of het loon lager is dan de uitkering. Om te voorkomen dat de werknemer er financieel op achteruitgaat als hij lager betaald werk gaat doen, worden de inkomsten uit de nieuwe passende arbeid verrekend met de WW-uitkering. Daarnaast gaat slechts 70 procent  van het loon af van de uitkering. Hierdoor levert werkhervatting volgens het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid altijd een financieel voordeel op, ongeacht de hoogte van het nieuwe loon.

 

Passend werk

Het UWV kan de WW’er na een jaar aaneengesloten werkloosheid passend werk aanbieden. Dit gebeurt in de vorm van twee geschikte vacatures. Als de WW’er begeleid wordt bij re-integratie, dan doet het re-integratiebedrijf hem, in plaats van het UWV, een passend werkaanbod. Ook het re-integratiebedrijf biedt de WW’er minimaal twee geschikte vacatures aan, zodra hij bemiddeld kan worden richting werk. Hiervan kan sprake zijn na twaalf maanden, maar bijvoorbeeld ook na dertien of veertien maanden werkloosheid.

Op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is te lezen dat WW-gerechtigden die een aanbod weigeren worden gekort op hun uitkering.

 

Tip

Wacht niet te lang met zoeken naar passend werk voor een langdurig zieke werknemer bij een andere werkgever als u dit zelf niet kunt bieden binnen uw organisatie. Wacht u hier te lang mee, dan bestaat de kans dat u en de werknemer te laat zijn en dat u wellicht twee jaar lang onnodig loon doorbetaald. Denk daarom al tijdens iemands eerste ziektejaar na over passend werk bij een nieuwe werkgever. Laat de werknemer hier zelf ook over nadenken en met oplossingen komen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.