Logo
  • Nieuws
  • 7 mei 2015
  • Peter van den Hout

Vakantiegeld: houd rekening met tegenvaller!

Het vakantiegeld eind deze maand kan voor veel werknemers lager uitvallen dan voorgaande jaren. Medewerkers met anderhalf keer modaal houden netto 242 euro minder vakantiegeld over en twee keer modaal gaat met 204 euro minder op vakantie. Een modaal inkomen moet het met 59 euro minder doen. Mensen met een minimumloon gaan er niet op achteruit.

Beeld Vakantiegeld: houd rekening met tegenvaller!

Dit blijkt uit berekeningen die HR- en salarisdienstverlener ADP uitvoerde op basis van de belastingtarieven, premies en heffingen van 2015. Reden voor de 'krimp' in de vakantiebijslag is van fiscale aard; om een lagere teruggave bij de belastingaangifte in 2016 te voorkomen - het 'deurmatmoment' - wordt er dit jaar bij de uitkering van bijzondere beloningen rekening gehouden met de afbouw van de heffingskortingen. Hierdoor blijft er netto ook minder over van het vakantiegeld.

De heffingskortingen zijn een directe korting op de belasting die werknemers betalen. Sinds 1 januari 2014 zijn de arbeidskorting én de algemene heffingskorting inkomensafhankelijk. “Het inkomensafhankelijk maken van de heffingskorting is in feite een belastingverhoging, die op een andere manier wordt gepresenteerd,” stelt Dik van Leeuwerden, bij ADP verantwoordelijk voor de kennis over wet- en regelgeving op het gebied van HR en salarisverwerking.

Rekentool

Niet alle werknemers ontkomen overigens aan het deurmatmoment. Sommige werkgevers maken bij de berekening van salarissen namelijk gebruik van de zogenoemde ‘voordeelregel’ voor de bijzondere beloningen. Deze beloningen, bijvoorbeeld vakantiebijslag, worden dan opgeteld bij het normale loon voor het berekenen van de loonbelasting. Als de werkgever deze voordeelregel toepast, kan de netto achteruitgang van vakantiegeld voor nu minder zijn. De medewerker moet dit bedrag dan mogelijk alsnog via de inkomstenbelasting over 2015 terugbetalen.

ADP ontwikkelde een rekentool waarmee per inkomensgroep is uit te rekenen wat de teruggang in vakantiegeld is. Ook is er een voorbeeldtekst beschikbaar voor werkgevers met nadere uitleg over de veranderingen bij vragen van medewerkers.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.