Logo
  • Nieuws
  • 11 april 2012
  • Lianne Bouman

Ook taksvoordeel buitenlandse opleidingen

De afdrachtvermindering onderwijs is sinds de inwerkingtreding van het Belastingplan 2012 per 1 januari 2012 ook van toepassing, als de opleiding buiten Nederland wordt gevolgd in de Europese Unie (EU) of in de Europese Economische Ruimte (EER).

Beeld Ook taksvoordeel buitenlandse opleidingen

Werkgevers die een beroepspraktijkvormingsplaats aanbieden aan personen die in Nederland een bepaalde opleiding volgen, komen onder voorwaarden in aanmerking voor de afdrachtvermindering onderwijs. De afdrachtvermindering is een korting op de af te dragen loonbelasting en premie volksverzekeringen.

Het betreft:

  1. De beroepsbegeleidende leerweg (BBL),
  2. De beroepsopleidende leerweg (BOL) op mbo-niveau; en
  3. Werkend-leren op hbo-niveau.

 

OCW

Dit geldt dus ook voor opleidingen binnen de EU en EER. Die opleiding moet qua niveau en kwaliteit vergelijkbaar zijn met Nederlandse, voor de afdrachtvermindering onderwijs kwalificerende, opleidingen. Of sprake is van een met de Nederlandse opleiding vergelijkbare buitenlandse opleiding wordt vastgesteld in een verklaring die door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) wordt afgegeven. Het ministerie van OCW heeft op 22 maart 2012 de uitvoeringsregeling afdrachtvermindering onderwijs gepubliceerd met daarbij het aanvraagformulier voor de verklaring. De uitvoeringsregeling werkt terug tot en met 1 januari 2012.

 

Tabellen

Voor elke categorie afdrachtvermindering onderwijs gelden afzonderlijke voorwaarden. U kunt de afdrachtvermindering opvoeren bij uw aangifte loonbelasting. In de tabellen afdrachtvermindering onderwijs vindt u het bedrag dat u mag aftrekken. Het gaat meestal om een vast bedrag per maand, week of uur.

 

Tip

U vraagt de verklaring aan bij de Dienst uitvoering onderwijs (DUO). Na ontvangst van de verklaring hebt u recht op de afdrachtvermindering vanaf de datum waarop de DUO de aanvraag in behandeling heeft genomen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.